Zomervoorspelling op basis van weerspreuken

10 mei 2019, 16:43

Weerspreuken
Liggen-we-deze-zomer-veel-in-het-zwembad-1280x600
Liggen-we-deze-zomer-veel-in-het-zwembad-1280x600
Liggen-we-deze-zomer-veel-in-het-zwembad-1280x600

De lente is al ver gevorderd en het duurt nog maar een paar weken tot op 1 juni de meteorologische zomer begint. Wat zal de zomer ons brengen? Vroeger baseerden mensen hun verwachtingen voor zomer op weerspreuken en volkswijsheden. Wat zeggen deze aloude spreuken over de komende zomer?

We bespreken vier weerspreuken die een verband leggen tussen de winter of lente en de daaropvolgende zomer.

Draagt de louwmaand een sneeuwwit kleed, dan wordt de zomer zeker heet

In januari, de louwmaand, kleurde een groot deel van het land een paar keer wit. Wat dat betreft zouden we dus mogen rekenen op een hete zomer, maar in andere jaren waarin het in januari flink sneeuwde volgde lang niet altijd hitte in de zomer.

In 2017 viel in januari sneeuw en volgde een recordwarme junimaand. Daarna raakte de zomer in het slop. In 2010 lag in januari nog veel meer sneeuw en volgden een warme juni en een zeer warme juli, maar tot een hittegolf kwam het niet.

Hitte-in-Amsterdam
Hitte-in-Amsterdam

Onweer in het dorre hout, is heel de zomer nat en koud

Na een warme februarimaand liep de natuur dit jaar al vroeg uit. Al in de tweede helft van maart kwamen de eerste berken tot bloei. Van dor hout was dus al snel geen sprake meer. Toch heeft het juist in de eerste achtien dagen van maart een aantal keer geonweerd. Veel hout was toen nog niet uitgelopen. Hopelijk is dit geen voorteken voor de komende zomer.

Zomer-nat-en-koud
Zomer-nat-en-koud

Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad

In de eerste tien dagen van mei is gemiddeld over het land zo’n 15 mm regen gevallen, maar de verschillen van plaats tot plaats zijn groot. Op de droogste plekken viel tot dusver slechts 2 mm en op de natste plekken circa 30 mm. In mei valt normaal 61 mm. Het is maar de vraag of mei een natte maand wordt. Er valt deze zaterdag vooral in het zuidoosten van het land wel nog een tijd regen, maar daarna volgt een serie droge dagen.

Als mei uiteindelijk, zoals onze maandverwachting aangaf, te droog verloopt dan is het hopen dat de weerspreuk niet omgekeerd van toepassing is.

Zomerweer-op-de-camping
Zomerweer-op-de-camping

Is in mei de temperatuur te hoog, dan houden we het in de zomer bepaald niet droog

Mei leek volgens de seizoensmodellen een te warme maand te worden, maar na een bijzonder koude start van de maand is dat niet meer waarschijnlijk. Komende tijd kruipt de temperatuur langzaam naar normale waarden, maar echt warme dagen zitten er voorlopig niet in. Daarmee is de kans groot dat mei als koud de boeken ingaat.

Keren we de weerspreuk om dan zou dit een droge zomer moeten opleveren. Op de tien koudste meimaanden uit de geschiedenis volgde vier keer een droge zomer en drie keer een natte zomer. Twee keer viel een normale hoeveelheid neerslag. De koudste meimaand ooit was 1902, maar in dat jaar vonden nog geen neerslagmetingen plaats.

Foto’s: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven