Koude aprilnachten

11 april 2019, 07:43

Do-21-April-2016-Jannes-Wiersema-050-2300-x-1293

De afgelopen nacht en ook de komende nachten zijn bijzonder fris met een paar graden vorst. Zondag was het overdag nog warm weer en kon zelfs de jas even uit, maar de komende tijd is zelfs de winterjas weer hard nodig. Helemaal ’s ochtends als je de deur uitgaat is het best koud, maar de temperatuur wordt niet zo laag als tijdens de koudste aprilnacht waarvan we metingen hebben.

Het koude weer vormt een bedreiging voor veel fruitbomen. Juist nu staan veel bomen in bloei. Vorst kan de jonge vruchten beschadigen en om dat te voorkomen zullen veel telers hun bomen beschermen door ze te besproeien met water. Bij het bevriezen van water komt warmte vrij. Deze warmte zorgt ervoor dat de knoppen en takken juist niet bevriezen en geen vorstschade oplopen.

Lekker warm onder je winterdekbed

Na een koude nacht met regionale vorst stijgt de temperatuur vandaag naar 8-11 graden en dit is net wat kouder dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Gewoonlijk komen de maxima uit op 11-13 graden. Door de matige noordoostenwind is het voor het gevoel nog een paar graden kouder.

De komende nacht gaat het wederom op veel plaatsen licht vriezen. Er zijn brede opklaringen en vooral in het Waddengebied enkele wolkenvelden. Het koelt af naar -2 graden in het oosten tot +2 in het westen. Op de Wadden is het door de bewolking en wind van zee een paar graden zachter. Aan de grond vriest het op de meeste plaatsen. De minimumtemperatuur is normaal gesproken +4 tot +6 graden rond deze tijd van het jaar.

In de nacht van vrijdag op zaterdag koelt het nog sterker af. De laagste temperaturen zijn wederom te vinden in het oosten. Plaatselijk kan het afkoelen naar -3 graden. In het midden van het land wordt het 0 tot -2 graden, aan de kust blijft het 1-2 graden boven het vriespunt.

Zaterdag is het de koudste dag van de week en komt de temperatuur overdag uit op 7-8 graden. Er ontstaan enkele buien en daarbij is kans op hagel. Bij een intensere bui kan zelfs wat natte sneeuw vallen! De sneeuw blijft niet liggen.

Niet zo koud als in 1986

De vorst van de komende nachten is niet streng genoeg voor recordkou in april. De laagste minimumtemperatuur werd genoteerd op 12 april 1986. In Deelen kwam het tot matige vorst met -9,4 graden. Aprilnachten met temperaturen beneden het vriespunt komen vaker voor. Vorig jaar werd op 6 april de laagste temperatuur van de maand gemeten. Op het weerstation van vliegveld Twenthe werd het toen -2,9 graden. Ook in mei is de temperatuur in de nacht meerdere malen onder nul uitgekomen. In Den Helder werd recordlaat op 19 juni 1923 zelfs nog een lichte nachtvorst genoteerd van -0,3 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black