Wisselvallig en fris paasweekend op komst

18 februari 2019, 11:04

Paaskonijn2-1280x600

Het paasweekend komt er weer aan, maar echt mooi weer zal het niet worden. Regelmatig valt regen en de zon is niet zo vaak te zien. Op Goede Vrijdag is het nog overwegend droog en wordt het nog 12-14 graden, maar met Pasen zullen we het met 10-12 graden en buien moeten doen. En de matige, tot aan zee mogelijk stormachtige, noordwestenwind maakt het voor het gevoel guur.

Komende dagen kunnen we van tijd tot tijd regen tegemoetzien. Vandaag is het overwegend droog, maar in het noordoosten en oosten kan een bui voorkomen. Morgen wordt het nat. Er trekt een regengebied langzaam van noordwest naar zuidoost over het land. Het wordt 11-15 graden en er staat matige tot vrij krachtige westenwind. Op de Waden kan het soms krachtig waaien. Donderdag is het overwegend droog met wat zon, maar met 10-12 graden is het wel fris.

Goede Vrijdag is het beter weer met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Aangenaam warm zal het nog niet zijn. Vroege vogels moeten rekening houden met lokaal vorst aan de grond. In de middag wordt de bewolking dikker en kan een buitje ontstaan. Het wordt 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. In de avond gaat het vanuit het westen licht regenen. Het weer is dus niet fantastisch, maar prima voor buitenactiviteiten.

Buiig Pasen

Zaterdag verloopt grijs en van tijd tot tijd valt regen. Pas later op de dag wordt het droger en kan de zon nog even doorbreken. Het wordt 10 graden in het noorden en 12 in het zuiden. De wind maakt het voor het gevoel guur. In het binnenland staat een matige tot krachtige wind (4-6 Bft.) en aan zee kan de wind hard tot stormachtig worden, windkracht 7 tot 8. Daarbij kunnen zware windstoten voorkomen.

Pasen zelf verloopt ook behoorlijk fris met hooguit 10 tot 12 graden. Normaal is het 11 tot 14 graden. Zondag staat er aan zee nog een harde noordwestenwind, maandag wordt het wat rustiger. Wie zonder paraplu paaseieren gaat zoeken moet opschieten. Er vallen namelijk talrijke buien. Tussen de buien door schijnt de zon fel en krijgen we prachtige Hollandse luchten te zien.

Wat is normaal paasweer?

Veel mensen hopen elk jaar weer op warm en zonnig weer met de Paasdagen. Deze hoop is echter ongegrond. Sinds 1901 kwam de combinatie warm en zonnig weer tijdens Pasen slechts 4% van de tijd voor. Koud weer is veel vaker aan de orde. De koudste Pasen beleefden we in 1964. Het werd op Eerste Paasdag (29 maart) slechts 3,9 graden en een dag later 4,5 graden.

Dat het wel warm kan zijn merkten we op 24 april 2011. Met 26,0 graden is dit de warmste Eerste Paasdag sinds 1901. Dit is tot dusver de enige keer dat de temperatuur tijdens Pasen naar een zomerse waarde van 25 graden of meer steeg. Tweede Paasdag 2011 was het met 23,9 graden iets minder warm, maar de dag verliep zonovergoten en droog. Totaal over beide Paasdagen was het de warmste Pasen ooit gemeten. Ook scheen de zon maar liefst 24,1 uur. Een record!

Lees hier meer over Pasen in het verleden.

Op zoek naar een leuke outfit voor deze paasvakantie? Shop nu nog goedkoper bij Freewear.nl dankzij deze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook