Dit wordt het weer tijdens de provinciale verkiezingen

11 maart 2023, 07:30

Actueel
Stemmen. Foto: AdobeStock bizoo n

Maart roerde de afgelopen tijd flink zijn staart. Het heeft gesneeuwd en komende dagen wordt het juist zeer zacht. Wat kunnen we woensdag tijdens de verkiezingen verwachten?

Met een zuidwestenwind wordt het komende dagen steeds zachter en maandag wordt het met 12 tot 17 graden wel erg zacht voor de tijd van het jaar. Het is dan bewolkt en er trekken buien over het land. In het binnenland is de wind matig tot krachtig en in de kustgebieden waait het hard tot stormachtig. Daarbij kunnen (zware) windstoten voorkomen. In de middag schijnt af en toe de zon.

Minder zacht

Ook dinsdag is het nog zeer onstuimig met flink wat wind en wederom kans op zware windstoten. De wind neemt daarna af, maar het (zeer) zachte weer raken we ook kwijt. Dinsdag wordt het 7 tot 9 graden en woensdag moeten we genoegen nemen met 6 à 7 graden. Daarmee kunnen we spreken van een vrij koude dag, want gemiddeld is het halverwege maart 8 tot 11 graden. In de vroege ochtend is het 1 tot 3 graden en kan het in het binnenland een beetje vriezen.

Er trekken ook enkele buien over het land, hierbij is het niet uitgesloten dat sommige buien een winters karakter hebben met hagel of natte sneeuw. Er bestaat dus een kans dat je met verkleumde handen het stembiljet moet kleuren. Kou en regen kunnen een klein verschil maken bij de opkomst. Vooral als het lang regent blijven sommige mensen toch thuis.

Vorig jaar was het tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zacht met op veel plaatsen 13 of 14 graden. Daarbij scheen in grote delen van het land de zon. Alleen in Zeeland bleef het overwegend bewolkt. Tijdens de vorige provinciale verkiezingen op 20 maart 2019 was het helemaal niet zo zonnig. Wel bleef het zo goed als droog en was het met 10 tot 13 graden zacht.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven