Stormachtig weer teistert grote delen Europa

11 maart 2019, 11:52

ANP-AFP-storm-takken-en-omgewaaide-bomen-1280x600

Van Sardinië tot Noorwegen: grote delen van Europa hebben te maken met stormachtig weer. Op verschillende plekken, lokaal in Italië en in Noorwegen en Denemarken, kan het de komende dagen stormen.

Bij onze zuiderburen in België was zondag overlast door het stormachtige weer. Bij Antwerpen werd zelfs een zeer zware windstoot van 122 km/uur gemeten. In de provincie Antwerpen ontstond veel schade door omgevallen bomen. Nabij de plaats Mol kwam daardoor één man om het leven, een man in Mechelen raakte gewond.

De hulpdiensten in Oost-Vlaanderen maakten bekend dat ze op zondag in drie uur tijd meer oproepen kregen dan normaal in drie weken. Het Belgische spoorverkeer werd in grote delen van Vlaanderen stilgelegd vanwege het stormachtige weer, omstreeks 21.00 uur reden de meeste treinen weer.

Scandinavië en Zuid-Europa

Verder naar het noorden kampen ook de Scandinavische landen met stormachtig weer. Lokaal kan het er met windkracht 9 zelfs stormen. Dat geldt vooral dinsdag en woensdag in Noorwegen en Denemarken. Die storm gaat gepaard met zware tot zeer zware windstoten.

In Frankrijk waait de zogenoemde mistral, een krachtige noordelijke wind. Die zorgt ervoor dat het aan de Franse zuidkust krachtig tot stormachtig waait. Ook op Corsica en Sardinië is het stormachtig en kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen met snelheden van 80 tot 120 kilometer per uur.

Het lagedrukgebied dat deze omstandigheden veroorzaakt, trekt dinsdag naar Griekenland. Aan de west- en oostkust van Italië en op de westelijke Balkan kan het daardoor stormachtig waaien. Lokaal komt het misschien zelfs tot een echte storm met windkracht 9. Later op dinsdag en op woensdag bereikt het stormachtige weer Griekenland en, even later, Turkije. Daar wordt het onstuimig, maar de wind neemt in kracht af.

Foto: AFP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black