Wintersport: Flink zachte lucht op komst

11 maart 2022, 14:10

Wintersport
Bron: Jeroen Elferink

De temperatuur in de Alpen gaat de komende dagen flink omhoog. Na het weekend stijgt de vorstgrens in een groot deel van de Alpen tot ver boven 2000 meter. Of koude lucht nog terugkeert in de Alpenlanden lees je in onze nieuwe wintersportverwachting.

Het schitterende en vrij koude wintersportweer van de afgelopen weken lijkt een beetje op haar einde te lopen. De komende periode is het wat wisselvalliger en zeer zachte lucht stroomt vanaf de Middellandse Zee en vanuit het noorden van Afrika over de Alpen uit. De temperatuur gaat daardoor fors omhoog, maar het einde van het wintersportseizoen is daarmee nog zeker niet in zicht.

De vorstgrens stijgt na het weekend weliswaar tot ver boven 2000 meter in grote delen van het Alpengebied, maar door bewolking wordt de sneeuw ook afgeschermd van de zon. De lucht is niet ontzettend vochtig, dus de sneeuwkwaliteit blijft zeker in de hoger gelegen skigebieden nog van redelijke kwaliteit. Boven 1600 meter daalt het kwik in de nachten tot iets onder nul, zodat sneeuwkanonnen de pistes prima kunnen herstellen.

Beetje sneeuw in Frankrijk dit weekend

Voor de zeer zachte lucht over het Alpengebied uitstroomt, moet de koudere lucht eerst nog worden verdreven. Het gaat niet met veel geweld, maar zeker in Frankrijk, het westen van Italië en in het westen van Zwitserland is in de loop van zondag kans op sneeuw.

Door de stijgende vorstgrens kunnen alleen de hoger gelegen skigebieden op een verse laag van het witte goud rekenen. Onder 2000 meter valt veel neerslag in de vorm van regen. Alleen tijdens zeer intensieve neerslag is sneeuwval onder 2000 mogelijk. De hoeveelheid sneeuw is overigens beperkt, veel meer dan 20 centimeter verse sneeuw wordt niet verwacht.

Wil je op de hoogte blijven van het weernieuws uit de wintersportgebieden? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse wintersport nieuwsbrief.

Koude(re) lucht keert terug

Heel lang verblijft de zeer zachte lucht niet in het Alpengebied. Via een zuidoostenwind weet lucht uit de Poolstreken met een omweg over het zuidoosten van Europa de Alpen te bereiken. De vorstgrens daalt tot ongeveer 1100 meter en zeker in Oostenrijk en Zwitserland kan dit opnieuw zeer zonnig en vrij koud skiweer betekenen. Daar waar de pistes door het zachte weer worden aangetast, kunnen sneeuwkanonnen in deze periode de sneeuwlaag mooi herstellen gedurende de nachtelijke uurtjes.

IJzig koud, maar toch zonovergoten op de pistes. Foto: Adobe Stock / hachri
IJzig koud, maar toch zonovergoten op de pistes. Foto: Adobe Stock / hachri

Voor het zuidelijk Alpengebied ziet het er allemaal iets minder zonnig uit. De koude lucht pikt onderweg vocht op boven de Adriatische en Middellandse Zee, waardoor in vooral Italië meer bewolking voorkomt. Mogelijk valt na woensdag ook een aantal sneeuwbuien, wat overigens ontzettend welkom is in het zuidelijk Alpengebied.

De coronamaatregelen verdwijnen in ons land vanaf 23 maart. Hoe zit dat in de Alpen? Lees alles over de coronamaatregelen in de wintersportlanden.

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black