Weeronline
Weeronline

  Donkere en wisselvallige dagen in aanloop naar Kerst

  Aangemaakt: 11 dec 2019, 07:59 uur

  Over tien dagen is het pas de kortste dag van het jaar, maar deze week gaat de zon het vroegst onder. In De Bilt is dat vandaag om 16:28 uur. Vanaf volgende week wordt het heel langzaam weer later donker. In de ochtend merken we er nog heel weinig van. Sterker nog: tot in het nieuwe jaar blijft het in de ochtend langer donker. Het weerbeeld werkt ook niet mee. Het is vaak bewolkt, regenachtig en ook onstuimig.

  Tot en met volgende week woensdag gaat de zon het vroegst onder. In De Bilt is dat om 16:28 uur. Het meest bewolkte en vaak regenachtige weer zorgt ervoor dat al ruim voor zonsondergang de kerstverlichting en kaarsen aankunnen. Vanaf eind volgende week verschuift de zonlichtperiode. Deze verschuiving komt omdat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is. In de middag gaat de zon heel langzaam iets later onder en op eerste Kerstdag is dat al vijf minuten later dan vandaag. De zon gaat dan om 16:33 uur onder.

  Eerst nog langer donker in de ochtend

  In de ochtend blijft het juist nog langer donker. Vandaag komt de zon om 8:38 uur op en tijdens de kortste dag op 22 december is dat om 8:46 uur. Op 22 december om 5:19 begint de astronomische winter. Ook na het begin van de winter blijft het in de ochtend nog langer donker. Pas eind december en begin januari wordt de meest late zonsopkomst genoteerd. De zon komt dan om 8:48 uur op. In de middag gaat de zon op Nieuwjaarsdag om 16:39 uur onder. Pas in de eerste week van het nieuwe jaar komt de zon heel langzaam weer wat eerder op.

  Het weerbeeld tijdens deze donkere dagen voor Kerst is wisselend. Zonnige perioden worden afgewisseld door veel wolkenvelden. Vrijwel elke dag is kans op regen en het waait ook flink.

  Foto: ANP

  December traditioneel de somberste maand van het jaar

  Traditioneel is december de somberste maand van het jaar met gemiddeld over het land slechts 49 uur zon. In 2017 scheen de zon in de twee weken voor Kerst slechts 15 uur. De afgelopen jaren was 22 december de meest somberste dag met gemiddeld minder dan drie kwartier zon. Op andere dagen varieerde de gemiddelde hoeveelheid zon van 0,9 tot 2,3 uur per dag. Lees hier welke regio de minste zon heeft in december.

  Langere dagen echt merkbaar in januari

  In januari merken we echt dat de dagen weer langer worden. In de ochtend komt de zon aan het eind van de maand 16 minuten eerder op dan deze dagen en in de middag gaat ze 57 minuten later onder. De zon gaat op de laatste dag van januari in De Bilt om 8:22 uur op en om 17:25 uur onder. Dat is 1 uur en 13 minuten meer daglicht dan in deze donkere dagen voor Kerst.

  Schrijf je voor 19 december in voor de Weeronline nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf VVV-cadeaukaarten t.w.v. € 100!

  Hoofdfoto: Erica van Leeuwen – de Bruijn

  Door: Rico Schröder