Voorlopig geen koud winterweer in de weerkaarten

08 februari 2019, 12:49

Yannick-Damen-4-1280x600

De winter is tot nu toe zeer zacht en kletsnat verlopen. Als winterweer ook in de tweede helft van de winter geen regel maar uitzondering is, krijgt ook de winter van 2018 een plek in de top-10 warmste ooit gemeten. Komende dagen is het zacht, grijs en miezerig. Het weekend verloopt droog met vooral in het zuiden flink wat zon! Volgende week wordt het guur met een stevige wind en (winterse) buien. Koud winterweer met vorst en sneeuw wordt voorlopig niet verwacht.

Zowel vandaag als morgen moeten we het doen met een grijs en rustig weertype. In de ochtend komt op veel plaatsen mist voor en regionaal blijft de mist door het ontbreken van wind de hele dag hardnekkig. Uit de bewolking valt vooral in de oostelijke helft van het land soms wat lichte (mot)regen. Vanmiddag breekt zeer lokaal even de zon door. De maxima liggen vandaag op 5 graden in het Groningen, 7 in Gelderland en 8 in de zuidelijke provincies en de Randstad.

Vannacht kan het in de noordelijke provincies wat harder gaan regenen. Opnieuw kan dan in het hele land dichte mist ontstaan en kouder dan 1-4 graden wordt het niet. Morgen ligt de temperatuur rond normaal met 4 graden in het noorden en oosten en 5-6 in het westen en zuiden.

Weekend grotere kans op zon | Volgende week (winterse) buien

In de nacht naar zaterdag kan opnieuw mist ontstaan en ligt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt. Zaterdag is het prima winterweer. Het blijft waarschijnlijk droog en er is een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden. In het noorden kan het enige tijd duren voordat de zon doorbreekt. De mist zal in de ochtend sneller verdwijnen dan afgelopen dagen. Er steekt een oostenwind op en daardoor voelt het wat kouder aan. Toch gaat de temperatuur niet flink naar beneden zoals gewoonlijk bij een oostenwind, er is namelijk geen winterkou aanwezig boven het Europese vasteland. De temperatuur ligt tussen 3 graden in Groningen en lokaal 7 in Brabant.

In de nacht naar zondag vriest het licht en is de kans op mist klein. Zondag ziet er fraai uit met vooral in het zuiden flink wat zon. Bij een matige (zuid)oostenwind wordt het opnieuw 3-6 graden.

Na het weekend staat een wisselvallige periode op het menu. De wind zoekt de zuidwesthoek op en trekt flink aan. Dagelijks trekken neerslaggebieden over het land en in de loop van de week wordt de lucht op grote hoogte steeds kouder. Daardoor krijgen we soms ook winterse buien met hagel en natte sneeuw. Tussendoor is er ruimte voor de zon. Zolang de wind vanaf zee blijft waaien wordt het geen koud winterweer en liggen de maxima tussen 4 en 8 graden. ’s Nachts kan het in het binnenland een beetje vriezen. Er is geen enkel zicht op serieus koud winterweer.

Zeer zachte en kletsnatte eerste helft van de winter

Er is deze winter behoorlijk wat regen gevallen tot nu toe. Gemiddeld over het land viel al circa 146 mm tegen 104 mm normaal. Sinds het begin van de metingen begon de winter slechts zes keer nog natter!

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,0 graden tegen 3,6 normaal is de winter tot nu toe zeer zacht verlopen. De laatste keer dat de eerste helft van de winter kouder dan normaal verliep was zeven jaar geleden in de winter van 2010-2011! Als de temperatuur in de tweede helft van de winter niet daalt ligt een top-10 notering in de lijst met warmste winters in het verschiet. Bij de warmste winters horen nu onder andere de winter van 2000, 2007, 2008, 2014 en 2016 en drie winters uit de jaren 90. De huidige winter zou voor de klimaatopwarming eind jaren 80 nog als bijzonder warm zijn ervaren.

Opvallend slappe winter

Het Hellmann-koudegetal laat goed zien hoe slap deze winter tot nu toe is verlopen. Het koudegetal wordt iedere winter berekend en laat zien of een winter goed of slecht scoort qua winterweer. Dit getal wordt berekend door alle dagen uit de winter te pakken met een gemiddelde temperatuur onder het vriespunt. Deze temperaturen worden opgeteld en het minteken valt daarna weg. Zo zal een dag met een gemiddelde temperatuur van -3 graden 3 punten scoren. Een normale winter komt tussen 40 en 100 punten uit en een koude winter scoort meer dan 100 punten. Op basis van dit koudegetal dateert de laatste koude winter uit 1997. Toen kwam De Bilt op 132 punten uit en hadden we tevens de laatste Elfstedentocht. In de meeste winters ligt het koudegetal in het (noord)oosten flink hoger dan de officiële waarde in De Bilt. Het (zuid)westen scoort minder punten door de ligging dicht bij de relatief warme Noordzee.

De laatste winters waren telkens bijzonder zacht (2014 haalde met 0 koudepunten een nieuw en onverbreekbaar record). 2013 had voor het laatst een normale score met 73 punten. Deze winter heeft De Bilt tot dusver 0,5 punten bij elkaar gesprokkeld. Volgens de normaal staat de teller half januari al op 30 punten.

Zelfs de sneeuwwinter van 2010 en de schaatswinter van 2012 kwamen niet verder dan respectievelijk 95 en 88 punten. Door de klimaatverandering wordt het steeds lastiger om nog een score van meer dan 100 punten te krijgen. De koudste winter ooit was 1947 met 348 punten! Winters met meer dan 300 punten vallen in de categorie ‘streng’. Naast 1947 lukte dit ook in 1963 en 1942.

Foto: Yannick Damen

Inspiratie nodig voor een leuk dagje? Ga nu mét korting naar WILDLANDS dankzij onze speciale acties!

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black