Minder harde wind bij bosbranden in Australië

22 november 2020, 18:45

De brandweer in Australië krijgt het iets makkelijker bij het blussen van de bosbranden in de deelstaten Queensland en Nieuw-Zuid-Wales. Afgelopen dagen stond er een stevige wind, maar die is afgezwakt en nu nog matig van kracht.

Het is de verwachting dat de wind matig blijft en naar het zuiden tot zuidoosten draait. Daarmee zijn de branden zeker nog niet voorbij, maar krijgen de steden aan de kust iets schonere lucht en zullen de branden niet snel oostwaarts kunnen uitbreiden. Er wordt de komende tijd geen regen verwacht.

De bosbranden zijn vermoedelijk veroorzaakt door een 12-jarige jongen. De politie hoort ook twee 14-jarige meisjes, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor branden bij de plaats Gold Coast. In totaal gaat het om ongeveer 140 vuurhaarden, die duizenden hectare land hebben verwoest. Honderden mensen zijn uit het gebied gevlucht.

In Australië wordt het nu lente en begint het droge en warme seizoen. Bosbranden komen dan regelmatig voor. Vorig jaar was er veel overlast door branden.

In ons land geld momenteel geen verhoogd risico op bosbrand. Later in de week wordt het wel warmer.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: EPA

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook