Weeronline
Weeronline

  Orkaan Isaac op weg naar Caribisch gebied

  Aangemaakt: 10 sep 2018, 10:12 uur

  Het Caribisch gebied beleefde tot dusver een rustig orkaanseizoen, maar daar komt deze week verandering in. Donderdag of vrijdag (Nederlandse tijd) trekt orkaan Isaac over de Bovenwindse Eilanden. De exacte koers en snelheid van Isaac is nog onzeker, maar de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius moeten zich in ieder geval voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Er is kans op zeer zware windstoten, veel regen en hoge golven aan de kust.

  Volgens de meeste computerberekeningen bereikt Isaac donderdagavond of vrijdag als orkaan van de eerste categorie de Bovenwindse Eilanden. Daarbij zijn windsnelheden van 120-150 km/uur mogelijk en windstoten van 140-180 km/uur. Er kunnen honderden millimeters regen vallen en aan de kust zijn 3-6 meter hoge golven mogelijk.

  Guadeloupe, Dominica en Martinique worden volgens de huidige verwachtingen het zwaarst getroffen. Een kleine koerswijziging naar het noorden of zuiden kan echter betekenen dat het zwaartepunt over andere eilanden trekt. De komende dagen zal de koers van Isaac zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Ondertussen kan men bij de voorbereidingen het beste uitgaan van het ongunstige scenario.

  Andere actieve orkanen en tyfonen

  Op de Atlantische Oceaan zijn nog enkele andere tropische stormen en orkanen actief. Orkaan Florence koerst richting het Amerikaanse vasteland. Waarschijnlijk zal de orkaan donderdag als “Major Hurricane” van de vierde categorie aan land gaan in North Carolina en South Carolina.

  Orkaan Florence. Bron: Weeronline

  Ten westen van de Kaapverdische Eilanden is orkaan Helene actief. Deze orkaan lijkt vooralsnog geen land aan te doen.

  Op de Grote Oceaan is al sinds 2 september orkaan Olivia actief. Eerst leek dit systeem ten noorden van Hawaï langs te trekken. Inmiddels wordt echter een koerswijziging verwacht. Olivia trekt woensdagochtend (woensdagavond Nederlandse tijd) over de eilandengroep. Naar verwachting is Olivia dan afgezwakt tot een tropische storm met windsnelheden van circa 80 km/uur en windstoten tot 120 km/uur.

  Op het noordelijk deel van de Grote Oceaan is verder tropische storm Paul actief. Deze storm trekt voorlopig niet richting land. Zuidelijker en westelijker is tyfoon (Aziatische benaming voor orkaan) Mangkhut actief. Deze tyfoon vormt zal naar verwachting komende dagen de vierde categorie bereiken en koerst daarna richting de Filipijnen. Eind van de week kan Mangkhut daar aan land gaan.

  Foto: AFP

  De kinderen op Lowlands, jullie ook op vakantie? Profiteer nu van extra kortingen bij Homair met deze speciale kortingscodes!

  Door: Jaco van Wezel