Gisteren publiceerde het IPCC haar nieuwe rapport over klimaatverandering. Sinds het vorig rapport in 2014 hebben wetenschappers nog meer inzichten gekregen. Volgens de nieuwe inzichten verandert het klimaat ongekend snel en menselijk handelen is daar de oorzaak van. De nieuwe klimaatscenario’s zijn alarmerend, ook voor Nederland. Lees hier wat dat voor ons land betekent.
Door massale uitstoot van broeikasgassen sinds het begin van de industriële revolutie is de aarde zeker in de laatste 150 jaar flink opgewarmd. Door het opwarmen van de aarde veranderen stromingspatronen, waardoor het klimaat verandert. Op de ene plek wordt het warmer en natter, op de andere plek warmer en droger en er zijn ook plekken waar het door klimaatverandering juist iets kouder wordt.
Dat het klimaat verandert is op zich geen vreemd verschijnsel. In de afgelopen miljoenen jaren kende de aarde meerdere grote temperatuurschommelingen. Het verschil met nu is dat die schommelingen bijna altijd tienduizenden jaren in beslag namen. Het is de mens gelukt om hetzelfde te doen in 150 jaar!
Vaker extreem weer
In het nieuwe rapport van het IPCC staat: “Er is een duidelijke link tussen opwarming van de aarde en extreem weer”. Extreem weer zal in de toekomst veel vaker voorkomen. Hittegolven komen vaker voor, duren langer en kunnen nog heter worden. Droge periodes kunnen langer duren, of natte periodes worden juist nóg natter. Door de opwarming worden buien zwaarder, waardoor wateroverlast in de toekomst vaker een probleem is. Daarnaast loopt ons land natuurlijk ook extra risico op het relatief snel stijgen van de Noordzee.
Extreme droogte of juist wateroverlast. Beide zullen we in de toekomst -hoe gek het ook klinkt- vaker zien.
In Nederland zullen we de komende decennia de afwisseling tussen (extreem) droog en (extreem) nat weer houden, dat hoort bij het typisch afwisselende weer op ons deel van de wereld. Door de klimaatverandering zijn er ook gebieden op aarde die juist nog droger of nog natter worden. Zeker in Zuid-Europese vakantielanden ligt verwoestijning op de loer door het veranderend klimaat.
Nederland anders inrichten
De uitkomsten in dit rapport laten eigenlijk zien dat ons land op veel vlakken anders moet worden ingericht. Vanwege de stijgende zeespiegel moet onze kustverdediging worden versterkt. De grote rivieren hebben regionaal meer ruimte nodig en dijken moeten verzwaard worden.
Wanneer droogte speelt, hebben we juist ruimte voor wateropslag nodig. De kans is groot dat we overtollig water uit natte periodes vaker hard nodig zullen hebben tijdens lange droge periodes.
Waterberging en overloopgebieden zullen in de toekomst vaker nodig zijn. Hetzelfde geldt ook voor het opslaan van overtollig water voor droge periodes. Foto: Jan Boneschansker.
Verder wonen de meeste Nederlanders in grote steden, die stuk voor stuk veel warmer zijn dan het omliggende platteland. Om hittestress te verminderen of zelfs te vermijden, zullen steden van meer groen moeten worden voorzien. Want onderschat stedelijke hitte niet, een hittegolf is het meest dodelijke weerfenomeen in ons land!
Drie graden
De beste schatting van het IPCC is dat de aarde circa drie graden opwarmt, tot 2050 is de stijging ongeveer anderhalf tot twee graden. Dit heeft enorme gevolgen welke mogelijk in honderden tot zelfs duizenden jaren niet meer terug te draaien zijn. Dit geldt vooral voor veranderingen in de oceanen, de ijskappen op de Noord- en Zuidpool en het zeeniveau.
Natuurlijk zit enige onzekerheid in de klimaatscenario’s. De vraag is echter niet óf het opwarmt, maar hoeveel. Andere onzekerheden zijn het plotseling veranderen van bijvoorbeeld oceaanstromingen of het extreem versneld verdwijnen van ijskappen. Risico’s die we als mens gewoon niet op moeten zoeken.
De klimaatmodellen hebben de huidige opwarming goed door. Zonder menselijk handelen was het gemiddeld een stuk koeler geweest. Bron: IPCC, weergave van NOS.
Om klimaatverandering te beperken, is het volgens het nieuwe rapport van het IPCC op zijn minst nodig de netto uitstoot van CO2 te beperken tot nul.