Weeronline
Weeronline
  Meerdere windhozen in Noord-Holland

  Schade door verschillende windhozen Noord-Holland

  Aangemaakt: 10 aug 2019, 12:10 uur

  Niet alleen Amsterdam is vrijdagavond getroffen door een windhoos. Op meerdere plekken in de provincie Noord-Holland hebben windhozen schade veroorzaakt.

  Onder meer vanuit Bovenkarspel, Enkhuizen en Hem en vanaf de Waddeneilanden kwamen er meldingen van omgewaaide bomen en schuttingen. Ook zijn her en der pannen van de daken gevallen. De filmpjes van de indrukwekkende windhoos in Amsterdam zijn trending op de sociale media.

  Windhozen kunnen ontstaan als er een groot verschil is tussen de windsnelheid aan de grond en op een paar kilometer hoogte. Windhozen of tornado’s komen vaker voor in Nederland, gemiddeld één tot drie keer per jaar. De windhoos die Amsterdam trof is waarschijnlijk een van de best vastgelegde ooit in Nederland.

  Ergste windhozen uit de Nederlandse geschiedenis

  De ergste windhozen met dodelijke slachtoffers van de laatste decennia in Nederland deden zich voor bij Chaam en Tricht (1967), Ameland (1972), Moerdijk (1981) en Ameland (1992). De windhozen die vrijdag schade veroorzaakten komen bij lange na niet in de buurt van de hevigste tornado’s van de afgelopen decennia.

  Foto: ANP (archieffoto)

  Door: ANP/Weeronline