In beeld: windhoos trekt over Amsterdam

10 augustus 2019, 17:26

ANP-waterhoos-trekt-langs-Ameland-1280x600
ANP-waterhoos-trekt-langs-Ameland-1280x600
ANP-waterhoos-trekt-langs-Ameland-1280x600

Wie afgelopen vrijdag in hartje Amsterdam was moet raar hebben opgekeken toen ineens een windhoos over de stad trok. Het zeldzame verschijnsel is vanuit allerlei hoeken gefilmd en wij hebben de meest spectaculaire beelden voor je op een rijtje gezet.

Waarom is het een windhoos en geen waterhoos?

Omdat de wervelwind over water trok werd in eerste instantie gedacht dat het om een waterhoos ging. Toch was dat niet het geval en ging het om een echte windhoos! De omstandigheden waren namelijk helemaal niet gunstig voor het ontstaan van waterhozen, maar wel voor windhozen.

Een waterhoos kan pas ontstaan wanneer aan twee voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste moet het water van een groot wateroppervlak warm zijn en de lucht op kilometers hoogte koud. Ten tweede mag er niet te veel wind staan. De meeste waterhozen ontstaan in windstille omstandigheden of wanneer er slechts een zwakke wind waait. Vrijdag stond er juist veel wind en was de lucht hoger in de atmosfeer vrij warm.

Windhozen of tornado’s hebben een andere ontstaanswijze dan waterhozen. Zo moet er een groot verschil zijn tussen de windsnelheid aan de grond en op een paar kilometer hoogte. Bovendien kan het draaien van de wind met hoogte ervoor zorgen dat een werveling kan ontstaan of in stand blijven.

Perfecte omstandigheden

Boven Amsterdam waren de omstandigheden uiteindelijk perfect om een windhoos te vormen. Het verschil in windsnelheid was groot en op de plek waar de buien ontstonden draaide de wind van zuid naar zuidwest. Het warme water van het IJ gaf het extra zetje en een windhoos was geboren.

Foto: ANP (archieffoto, dit is niet de windhoos van gisteren)

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven