Weekverwachting: ligt zomerse hitte op de loer?

10 juli 2022, 19:15

Weekverwachting
Zit de temperatuur deze week flink in de lift? Foto: Margreet van Vianen

Na een weekend met vrij veel bewolking ziet het weerbeeld er deze week een stuk zonniger uit. Goed nieuws voor de eerste vakantiegangers in eigen land. Maar zijn de temperaturen ook een beetje aangenaam voor vakantie-activiteiten?

De nieuwe week gaat met veel wolkenvelden van start, maar de zon slaagt er vaak aardig in om gedurende de maandag terrein te winnen. Het wordt 20 tot 25 graden en met een verkoelend briesje is het ideaal om buiten van het zomerse weer te genieten. Goed nieuws dus wanneer je zomervakantie van start is gegaan!

Warme of koelere lucht aan de winnende hand?

Aan zonovergoten en droog zomerweer is de dagen daarna ook geen gebrek. Dinsdag komen we door een draaiing van de wind naar het zuiden in warmere lucht terecht en de temperatuur zit behoorlijk in de lift. Het is heerlijk strandweer met in de kustprovincies 25 graden. In het zuiden en zuidoosten is grote kans op een tropische 30 graden. In de avonden is het lang warm. Voor een barbecue in de tuin of drankje op het terras is het weer bij uitstek geschikt.

Met zomerse temperaturen en het zonnetje erbij is het heerlijk terrasweer. Foto: Paul Hermans
Met zomerse temperaturen en het zonnetje erbij is het heerlijk terrasweer. Foto: Paul Hermans

Lees hier over het beste weer om te barbecueën.

Woensdag draait de wind geleidelijk weer naar het noordwesten en koelere lucht komt weer dichterbij. Het grensvlak tussen warme en koelere lucht komt erg dicht of zelfs boven ons land te liggen, waardoor het temperatuurverschil behoorlijk groot kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een graad of 20 op de Waddeneilanden terwijl het in Zuid-Limburg nog 30 graden wordt.

Vanaf zondag mogelijk heet

Tijdens de tweede helft van de week lijkt koelere lucht in combinatie met een noordwestelijke windrichting tijdelijk aan de winnende hand. De donderdag en vrijdag verlopen met wolken en zon. Ook is het minder warm. Het blijft droog en het wordt 20 graden in het noorden en 24 of 25 graden in het zuidoosten. In de loop van het weekend loopt de temperatuur weer op en zondag is het in een groot deel van het land weer zomers warm. Mogelijk dat het in het zuidoosten zelfs 30 graden wordt.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven