Veel regen voor kurkdroog noorden Italië

10 mei 2023, 14:44

Door veel regen in vooral het noorden van Italië wordt de droogte verlicht. Foto: ANP / EPA / RICCARDO DALLE LUCHE

Woensdag regent het in Italië geruime tijd. Vooral in het noorden is het nat en kan er meer dan 50 millimeter vallen. Tot eind woensdagavond kan lokaal zelfs 60 tot 70 millimeter vallen en tot middernacht wordt er in de Povlakte in de regio Emilia-Romagna lokaal 80 millimeter verwacht.

Ook donderdag staat regen op het programma: in 48 uur tijd kan er lokaal in totaal 90 millimeter vallen. Vrijdag en het weekend verlopen opnieuw kletsnat. In de regio Venetië kan tot zondagavond meer dan 200 millimeter vallen en voor de Emilia-Romagna-regio komt de hoeveelheid uit op ongeveer 175 millimeter. In deze noordelijke regio viel vorige week ook al veel regen in een korte tijd; evenveel als er normaal in de hele maand valt. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

Droogte

Vooral Noord-Italië wordt al jaren geteisterd door droogte: het water in de rivier de Po bereikte vorige zomer de laagste stand ooit en ook het waterpeil in het Gardameer stond begin april met 45 centimeter het laagst sinds zeventig jaar. Inmiddels is de waterstand gestegen naar 61 centimeter.

Of de vele regenval echt een verlichting van de droogte brengt valt nog te bezien. De grond is namelijk kurkdroog en hard, waardoor water moeilijker wordt opgenomen. Als er veel regen in korte tijd valt, zakt het water niet in de grond maar stroomt het weg. Overigens regent het niet alleen in Italië veel: ook het naburige Kroatië kan tot en met zondag tot 200 millimeter neerslag verwachten.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven