Momenteel geen droogte in Nederland

10 mei 2023, 13:33

Droogte
Het is een natte lente. Foto: ANP / Sem van der Wal

Met een gemiddeld neerslagtekort van nul is er momenteel geen sprake van droogte in Nederland. Daarmee is er voldoende water beschikbaar om aan de watervraag te voldoen.

In de afgelopen 24 uur viel er gemiddeld over het land zo'n 15 mm en daardoor staat het gemiddelde neerslagtekort over het land op nul. Het is dan ook een natte lente: tot dusver is sinds 1 maart een gemiddelde neerslagsom gevallen van 212 millimeter. 2023 staat hiermee in de top 10 van natste lentes ooit gemeten sinds 1906.

Het neerslagtekort, dat wordt gemeten van 1 april tot en met 30 september (groeiseizoen), loopt naar verwachting in de komende twee weken wel weer op richting de 12 millimeter. Overigens was niet alleen de lente nat, ook afgelopen herfst was dat het geval. Afgelopen winter is er een normale hoeveelheid neerslag gevallen, waardoor er van droogte geen sprake is.

Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), dat de droogtemonitor uitgeeft, is er voldoende water beschikbaar om aan de watervraag te voldoen en zijn de grondwaterstanden momenteel landelijk gezien gemiddeld tot hoog voor de tijd van het jaar. De afvoer van zowel de Rijn als Maas liggen rond het langjarig gemiddelde, aldus het LCW. Om beter voorbereid te zijn op een mogelijk watertekort deze zomer houdt Rijkswaterstaat een verhoogd peil op het IJsselmeer en Markermeer aan.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven