El Niño beïnvloedt ook het weer in de zomer

10 mei 2019, 12:16

Droogte-Filippijnen-e1557482742940-1280x600

El Niño zal ook in de zomer invloed hebben op het wereldwijde weer. Dat meldt het Japanse nationale weerbureau. Het bureau gaat uit van een kans van 80 procent. De**National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) van de VS gaat uit van een 65% kans en geeft aan dat de kans 50-55% is dat ook in de herfst nog sprake zal zijn van een zwakke El Niño.**

El Niño verstoort op veel plekken het normale weer. Natte regio’s worden droger en droge gebieden natter. Dat leidt tot natuurrampen en mislukte oogsten. Tijdens een El Niño is het zeewater rond de evenaar, vooral op de Stille Oceaan, warmer dan normaal. Normaal waaien rond de evenaar noordoosten- of zuidoostenwinden en die worden dan ineens ingewisseld voor westenwinden. Passaatwinden raken daardoor verstoord. Warme, vochtige lucht boven het warme zeewater stroomt daardoor niet west-, maar oostwaarts.

Droogte in Afrika en Australië

Het gevolg is dat het natter en warmer wordt langs de kust van Amerika; vooral in Bolivia, Peru en Midden-Amerika). Buien boven de Indische Oceaan trekken tijdens El Niño niet richting Afrika, wat droogteproblemen veroorzaakt in bijvoorbeeld Zimbabwe en op Madagaskar.

Ook verder oostwaarts, in Indonesië, wordt het droger. En ook Australië voelt de effecten van het weerfenomeen. De kans op droogte neemt toe.

Invloed op het weer in Nederland

Uit metingen in het verleden blijkt wel een verband tussen een sterke El Niño en de lente in Nederland. Vrijwel altijd verliep het voorjaar in Nederland bij een El Niño natter dan normaal. Daardoor was bijvoorbeeld het voorjaar van 1998 kletsnat. Ook na de meest recente, zeer sterke El Niño van de winter van 2015-2016 volgde een iets te natte lente. Omdat er nu sprake is van een zwakke El Niño is er waarschijnlijk geen effect op het weer in ons land.

Sneeuw-in-Nederland-op-4-mei

Op 4 mei kleurde het in de Limburgse heuvels wit. Foto: ANP.

Lente 2019 in Nederland

Deze lente verliep maart nat. Met 105 mm neerslag tegen 68 normaal was het de op vier na natste maartmaand ooit gemeten. April verliep juist droog met 28 mm tegen 44 normaal. In mei viel tot dusver gemiddeld over het land circa 15 mm neerslag met grote regionale verschillen. Op sommige plekken in het noorden en noordoosten is nog slechts 2 of 3 mm gevallen, terwijl in Groningen lokaal al bijna 30 mm is gevallen. Ook op de Veluwe en in Zuid-Limburg is lokaal 20-30 mm gevallen. In mei valt normaal 61 mm. Vrijdag en zaterdag kan regionaal weer regen vallen. Vanaf zondag blijft het voorlopig droog.

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook