Weeronline
Weeronline
  Eerste Paasdag konijn

  Zonnig en warm tot en met Eerste Paasdag

  Aangemaakt: 10 apr 2020, 07:41 uur

  Komende dagen is het zonnig en warm lenteweer. Wel is het vaak in het zuiden beduidend warmer dan in het noorden. Zondag, Eerste Paasdag, is later op de dag kans op een onweersbui. Voor de buien uit wordt het op veel plaatsen 20-25 graden. Paasmaandag verloopt gevoelig kouder met maxima van 8-13 graden en een stevige noordenwind.

  Vandaag, zaterdag en zondag is er veel ruimte voor de zon. De zonkracht (UV-Index) is tijdens de eerste helft van de middag 4-5. Wil je langere tijd van de zon genieten smeer je dan in met zonnebrandcrème. Kinderen en volwassenen die zeer snel verbranden kunnen bij zonkracht 4 slechts 15 minuten onbeschermd in de zon.

  Op deze Goede Vrijdag wordt het 12 graden op de Wadden, 18 graden in Amsterdam en lokaal 22 graden in het zuiden. Morgen is het warmer met 17 graden op de Wadden tot ruim 24 het zuiden. Op Eerste Paasdag kan het in het zuidoosten mogelijk 25 graden worden. In de middag ontstaan stapelwolken die mogelijk lokaal uitgroeien tot een onweersbui. Bovendien draait de wind van zuidwest naar noordwest en daardoor koelt het, zeker in de kustprovincies, flink af.

  Lees voor meer details het weerbericht Nederland

  Eerste Paasdag 2019

  Artikel gaat verder onder dit plaatje Foto Pasen vorig jaar: Jannes Wiersema

  Veel pollen van berken in de lucht

  Mensen met een allergie voor berkenpollen hebben deze dagen veel last van hooikoorts. Ook na Pasen zal dit zo zijn, want ook dan is het droog en vaak zonnig. Paasmaandag vormt een gunstige uitzondering voor mensen die allergisch zijn voor berkenpollen.

  Paasmaandag koeler en buien

  Op Tweede Paasdag is kans op een enkele bui, maar vaak blijft het gewoon droog. Er waait een stevige noordenwind en het wordt 8 graden in het Waddengebied tot 13 graden in het zuidoosten. Hiermee is het flink kouder dan de dagen ervoor, maar deze temperaturen zijn wel gebruikelijk voor half april.

  Vorige jaar verliep Pasen zomers

  In 2019 viel Pasen laat, namelijk op 20 en 21 april. Het was zonovergoten met maxima rond 25 graden. Paasmaandag was vorig jaar zelfs de warmste ooit. Over beide paasdagen was het gemiddeld in De Bilt de op één na warmste Pasen ooit. Alleen in 2011 verliep Pasen nog net iets warmer.

  Lees meer over de warmste Paasdagen ooit en de koudste Paasdagen ooit gemeten.

  Foto: AdobeStock/dubrig-photo

  Door: Johnny Willemsen