Weeronline
Weeronline

  Midden VS zet zich schrap voor storm

  Aangemaakt: 10 apr 2019, 16:05 uur

  Het centrum van de Verenigde Staten maakt zich op voor storm. Lenteachtige temperaturen van rond de 25 graden maken dinsdag op woensdag plaats voor vorst. Het meteorologisch bureau van Minnesota omschrijft de situatie als “potentieel historisch”. Vliegmaatschappijen in het gebied bieden klanten gratis de mogelijkheid hun vlucht om te boeken.

  De stormdepressie ligt boven een groot deel van het hart van de VS, de zogeheten Midwest. Ruim 40 miljoen Amerikanen, wonend in een gebied tussen de Rocky Mountains en de Grote Meren, worden naar verwachting getroffen. Aan de westkant, bij Colorado en Utah, kan het komen tot stormkracht of zelfs een zware storm met windkracht 10. Aan de noordzijde valt vooral veel sneeuw. In South-Dakota wordt maar liefst 40 tot 60 centimeter verwacht. Ook Nebraska, Wyoming, Montana en Minnesota krijgen waarschijnlijk sneeuw te verduren.

  Of de storm historisch zal zijn – zoals de meteorologische dienst van Minnesota zegt – is afwachten. Een goede indicatie is de luchtdruk in de kern van het lagedrukgebied. Die is volgens verschillende berichten bijzonder laag. Over het algemeen geldt: hoe lager de luchtdruk, hoe krachtiger de storm.

  Grote delen van het naar verwachting getroffen gebied hadden vorige maand al te kampen met grote overstromingen. De zwaarst getroffen staat, Nebraska, krijgt het nu waarschijnlijk minder zwaar te verduren dan destijds. Toch bestaat er overstromingsgevaar, onder meer rond de rivier de Missouri.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline