Lente stevig in het zadel

18 februari 2019, 10:02

Ben-Saanen-Lente-in-Noord-Brabant-1280x600

Het blijft voorlopig vrij warm lenteweer. Tot en met vrijdag liggen de maxima aan zee meestal rond 15 graden, landinwaarts rond 18 graden en in het oosten en zuidoosten rond 20 graden. Daarbij komt veel bewolking voor en valt soms wat regen, maar de zon is ook af en toe te zien. Vanaf zaterdag schijnt de zon vaker en na het weekend wordt mogelijk een paar graden warmer. Sommige weermodellen berekenen zelfs op grote schaal 20-25 graden.

Komende tijd ligt de middagtemperatuur op een hoog niveau voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het 11 graden op de Wadden tot 14 in het oosten van Brabant en in Limburg. Deze week ligt de temperatuur in de kustgebieden op 14-16 graden. Wanneer de wind tijdelijk vanaf zee waait is het beduidend kouder, maar het grootste deel van de tijd is de wind aflandig. In het midden van het land wordt het 17-19 graden. In het oosten en zuidoosten is het deze week maximaal 18-21 graden.

Het weerbeeld is niet al te zonnig. Er trekken veel wolkenvelden en soms ook buien over het land. In het oosten is bij felle buien vandaag ook kans op onweer, hagel en windstoten. Ze dienen zich aan rond het avonduur. Morgen trekken enkele lichte buien over het land. Eerst schijnt in het noorden nog de zon, later breekt juist in het zuiden de zon door. Vrijdag zijn het noorden en oosten gevoelig voor buien. In het westen en zuiden blijft het grotendeels droog met geregeld zon.

Fraai lenteweer in weekend

In het weekend wordt het zonniger en is het overwegend droog. De zon krijgt waarschijnlijk flink de ruimte, maar er zullen ook stapelwolken ontstaan. Het noordoosten en oosten hebben daarbij waarschijnlijk meer stapelwolken, dan de westkust en het zuiden. Het wordt 15 graden op de Wadden, 17 aan de westkust en 18-19 landinwaarts. In het zuiden en oosten wordt het 20 à 21 graden.

Na het weekend blijft er veel ruimte voor de zon en loopt de temperatuur mogelijk op naar 20-25 graden. Zeker is dit nog niet, er zijn ook scenario’s waarin het 15-21 graden blijft. De kans op normale of zelfs lage temperaturen is voorlopig klein. April lijkt dan ook uit te groeien tot een opmerkelijk warme lentemaand.

Foto: Ben Saanen

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook