Teruglezen: eerste officiële storm trok over het land

10 maart 2019, 17:35

Code-oranje-ANP-68205262-1280x600

De eerste officiële storm van 2019 is voorbij. De zuidelijke helft van het land heeft te maken gehad met zware tot zeer zware windstoten. In Vlissingen werd de zwaarste windstoot van 121 km/uur gemeten. Het meest opmerkelijk is de windstoot van 120 km/uur in Ell (Midden-Limburg). Nog nooit werd zo’n hoge waarde op dit meetpunt, dat de wind meet sinds 1999, gemeten.

Voor het eerst dit jaar was er sprake van een officiële storm. Tussen 12:00 en 13:00 uur stormde het gemiddeld met 9 Bft in Vlissingen en daarmee werd voor het eerst in ruim 13 maanden aan de voorwaarde voor een officiële storm voldaan. De storm hield in het uur daarna aan en om 13:20 werd tijdelijk zelfs zware storm, 10 Bft., gemeten. Omdat dit slechts tien minuten het geval was en niet gemiddeld over het uur was er geen sprake van een officiële zware storm.

Op grote schaal kwam het in Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland tot zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Ook in Noord-Brabant en Limburg werd de grens van zeer zware windstoten van 100 km/uur op veel plekken overschreden. In het Rivierengebied, Utrecht, Gelderland en Twente kwamen zware windstoten voor van 75-100 km/uur.

In het noorden van het land was van zware windstoten geen sprake, maar viel uit buien hagel en natte sneeuw. In Zuid-Drenthe sneeuwde het vanmiddag bij +1 graad!

Maximale-windstoten-10-maart-2019

Maximale windstoten 10 maart 2019 tot 17:00. Aan de kust van Noord-Holland zijn tot dusver nog geen zware windstoten gemeten, maar dat zal in de loop van de avond en nacht wel gebeuren.

17:30 Einde live-blog

De zeer zware windstoten zijn voorbij en daarmee komt dit live-blog ten einde.

17:25 Gewonde door boom op auto in Geldrop

In Geldrop (Brabant) is een man gewond geraakt toen een boom op zijn auto terechtkwam. De man raakte bekneld en moest naar het ziekenhuis. Over zijn toestand kon de politie nog geen mededelingen doen.

In de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zorgde de harde wind voor veel stormschade. In de meeste gevallen ging het om omgewaaide bomen en schuttingen, afgewaaide takken, dakbedekking en geveldelen. Er was verder voornamelijk sprake van veel materiële schade.

Delen van het centrum van Maastricht werden enige tijd afgesloten vanwege dakpannen die naar beneden waaiden, meldde de Limburgse omroep L1. Een aantal evenementen en sportwedstrijden in het zuiden werden afgelast. (ANP)

17:23 Overlast in Limburg door omgewaaide bomen

Omgewaaide bomen hebben in Limburg zondagmiddag voor overlast en schade gezorgd. Bij de brandweer kwamen tussen 14.00 en 16.00 uur vele tientallen meldingen van omgeblazen bomen en muurtjes, en afgewaaide dakpannen en dakbeplatingen binnen. In Brunssum sloeg een omvallende boom een muur uit een woning. Ook het verkeer ondervond op veel plaatsen hinder van de zware storm. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

In het Zuid-Limburgse Mechelen hebben hulpdiensten patiënten van een hospice binnen het gebouw verplaatst, zei een woordvoerder van de brandweer. Dat gebeurde nadat een zware boom op een naastgelegen woning was gevallen en het dak vernielde. Evacueren van de terminale patiënten bleek niet nodig.

In Kerkrade viel een boom op een trein en vernielde daarbij ook een bovenleiding. De politie heeft de geschrokken passagiers uit de trein gehaald. Niemand raakte gewond.

De politie sloot de A76 richting Heerlen tussen Spaubeek en Schinnen af omdat er bomen op de weg lagen. (ANP)

Ook in Huissen (Gelderland) was sprake van stormschade.

16:56 Morgen opnieuw kans op storm

In het binnenland neemt de wind vanavond verder af in kracht, maar in de westelijke kustprovincies wordt het opnieuw onstuimig met kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Pal aan zee kan het stormachtig waaien met 8 Bft. In de nacht krijgt ook het Waddengebied met zware windstoten te maken.

Morgen overdag neemt de wind aan de westkust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer flink toe in kracht. Rond het middaguur kan het lokaal enige tijd stormen. Mogelijk komt het zelfs tot de tweede officiële storm van het jaar.

Op grote schaal komt het in Noord-Holland, Zuid-Holland, op de Waddeneilanden en op het IJsselmeer tot zware windstoten van 75-100 km/uur. Aan de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden zijn rond het middaguur zeer zware windstoten van 100-110 km/uur mogelijk. In Zeeland valt de wind mee, maar is vooral in de ochtend nog wel kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Tweede helft van de middag neemt de wind snel af in kracht en in de avond komen nergens meer zware windstoten voor.

Windverwachting-Hirlam-11-uur

Windverwachting (in Bft.) weermodel Hirlam voor 11:00 uur maandagochtend.

16:42 Code oranje voorbij

Er geldt voor geen enkel provincie meer code oranje.

16:07 Ondertussen in Emmen

De temperatuur is in het zuiden van Drenthe gedaald naar 1 graad!

15:35 Geen code oranje meer voor Zeeland en Zuid-Holland

Waarschuwingen-update

15:30 Zonnepanelen overleefden het ook niet overal

15:28 Het wordt duidelijk rustiger in Zeeland

Toen het nog wel flink stormde gingen veel bomen plat.

15:24 Vliegverkeer Eindhoven plat

Door de extreem harde windstoten zijn er tot zeker 16.00 uur geen vertrekkende vluchten vanaf Eindhoven Airport mogelijk. Zeven vluchten lopen hierdoor vertraging op.

”Het is te gevaarlijk om nu vluchten te laten vertrekken”, aldus een woordvoerder van de Brabantse luchthaven. ”De verwachting is dat het na 16.00 uur beter wordt, al kunnen we op dit moment nog geen garanties geven.”

Vooralsnog kunnen aankomende vluchten wel landen op Eindhoven Airport, al is er aan het begin van de middag nog wel een vlucht uitgeweken naar Münster-Osnabrück.

15:20 Total loss

15:00 Zwaarste windstoot ooit gemeten in Midden-Limburg!

Om 14:50 uur werd op meetpunt Ell (Midden-Limburg) storm(kracht), 9 Bft gemeten met een windstoot van 120 km/uur. Voor zo ver in het binnenland is dit een uitzonderlijk hoge waarden. Op meetpunt Ell is op 27 oktober 2002 een bijna even zware windstoot gemeten van 119 km/uur. Het meetstation Ell meet de windkracht sinds 1999 en heeft nooit hogere waarden gemeten dan 120 km/uur.

Max-windstoot-tot-15-uur-vanmiddag-1

Maximale windstoten tot 15 uur vanmiddag

14:57 Stormschade aan dakkapel in Papendrecht

14:50 Forse temperatuurverschillen

De zwaarste windstoten komen momenteel voor in het zuiden en zuidoosten. Dit gaat samen met zachte lucht. In Limburg is het 11 graden. Tegelijkertijd is het in het noorden slechts circa 3 graden en is bij buien kans op hagel en natte sneeuw.

Temp-verschillen

Temperatuur om 14:50 uur.

14:48 Veel stormschade in het zuiden van het land

In de provincies Zeeland, Brabant en Limburg en het zuidelijk deel van Zuid-Holland is sprake van stormschade. In de meeste gevallen gaat het om omgewaaide bomen.

De veiligheidsregio Midden en West-Brabant meldt dat het telefoontjes regent bij de meldkamer. ”Er komen veel meldingen binnen van loshangende takken, omgewaaide bomen, schuttingen en loshangende gevelplaten”, schrijft de dienst op Twitter.

De brandweer van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kreeg tussen 13.00 en 14.00 uur 25 meldingen binnen. Ook daar ging het vooral om omgewaaide bomen, losse zonnepanelen, afgewaaide dakbedekking, dakpannen en dakkapellen. (ANP)

14:40 Niet alle daken zijn overeind gebleven in het westen van België en in Zeeland

14:30 Veel schuim op het strand bij Vlissingen

14:27 Zeer zware windstoot in Eindhoven

In Zeeland neemt de wind langzaam al iets in kracht af, maar in Zuid-Holland, Noord-Brabant, het Rivierengebied, Limburg, Utrecht en Gelderland bereikt de wind nu geleidelijk zijn piek.

Windstoten-in-km-per-uur-

Maximale windstoten tot 14:20 uur vanmiddag.

14:15 Stormschade in Zeeland

Op verschillende plaatsen in Zeeland zijn bomen omgewaaid en dakpannen van het dak gerukt.

14:00 De Oosterscheldekering is dicht voor verkeer

Rijkswaterstaat heeft zondagmiddag de Oosterscheldekering omstreeks 13.15 uur afgesloten wegens het stormachtige weer. Hierdoor is de N57 die over de Oosterscheldekering loopt voor alle verkeer gesloten.

Ook de Zeelandbrug is afgesloten voor vrachtverkeer en auto’s met aanhangers. Die kunnen omrijden via Bergen op Zoom. (ANP)

oosterscheldekering-dicht-voor-verkeer-ANP-25666381

Oosterscheldekering dicht voor verkeer (foto: ANP)

13:55 Zware windstoten bereiken Houten

13:51 Nu ook in het rivierengebied zware windstoten van meer dan 90 km/uur.

windstoten-rivierengebied

13:42 Hopen dat het daarbij blijft

13:28 Nu zware storm in Zeeland, Amsterdam nauwelijks wind

De verschillen in windkracht zijn zeer groot. In Vlissingen nu windkracht 10 (zware storm) en windstoten van 121 km/uur(!). Ook in de zuidelijke Randstad zware windstoten en een krachtige tot harde wind. In Amsterdam staat slechts een zwakke wind.

Zware-storm

13:24 Voor wie niet in Zeeland zit, maar wel van de storm wil genieten

13:04 We hebben een officiële storm!

In Vlissingen heeft het een uur lang gestormd. Daarmee is voor het eerst in ruim 13 maanden weer sprake van een officiële storm.

12:38 Zeer zware windstoten

In Zeeland heeft de wind snelheden van meer dan 100 km/uur bereikt. In Vlissingen nu zeer zware windstoten van 108 km/uur.

storm-Zeeland-ANP-25666127-601x300

Zeer zware windstoten in Zeeland (foto: ANP)

12:15 De storm is begonnen!

In Zeeland is nu sprake van storm. Mocht de windsnelheid het komende uur op 9 Bft. uitkomen, dan hebben we voor het eerst in ruim een jaar tijd weer een officiële storm.

12:10 België zware windstoten

In België inmiddels op verschillende plaatsen zware windstoten van 80-90 km/uur en lokaal 100 km/uur. Daarmee nadert het sterke windveld iets trager, maar dat maakt het vanmiddag niet minder onstuimig. De periode waarin code oranje geldt is net begonnen.

11:55 Grote verschillen in windkracht

Het zeer onstuimige weer beperkt zich vanmiddag vooral tot het zuiden en zuidwesten. Ook in het oosten van Zuid-Holland zal het veel minder hard waaien dan in Hoek van Holland en op de Zuid-Hollandse Eilanden. De verschillen in windkracht zijn groot. Zo staat er in het noordoosten van het land nauwelijks wind.

11:45 Advies van Rijkswaterstaat:

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan extra alert te zijn en de rijstijl aan te passen op de weersomstandigheden, ook in de gebieden waar code geel van kracht is. Met name automobilisten met caravan, vouwwagen of aanhanger en vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagen kunnen hinder ondervinden.

Op windgevoelige plekken, zoals de Van Brienenoordbrug, Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietbrug (A29), heeft Rijkswaterstaat extra bergers stand-by. Zo kan Rijkswaterstaat snel handelen als er eventueel vrachtauto’s stranden.

11:35 De storm in Zeeland staat op het punt van beginnen

In de laatste meting van Vlissingen nog net geen stormkracht, maar wel al windstoten van 91 km/uur. Ook in Brabant wordt de wind al wat onstuimiger.

storm-begint

10:50 In Vlissingen een stormachtige wind met windstoten van 85 km/uur.

Komende uren zal de wind flink aantrekken en de kans op storm aan de Zeeuwse kust is groot.

10:35 Vanmiddag aan de kust kans op storm (9 Bft.)

Stormcondities veroorzaken een wilde zee. Komende dagen veel wind in het westen van Europa. Tussen Groot-Brittannië en IJsland trekt morgen een (zeer) zware storm met windkracht 10-11.

10:20 Zware windstoten zijn onderweg

De wind in het zuiden valt nu nog mee, maar laat je daardoor niet verleiden. Het gebied met de zware windstoten ligt nu boven het noorden van Frankrijk en komt onze kant op. Bij Abbeville worden windstoten van 109 km/uur gemeten! Ook in Vlissingen nu zware windstoten van 75 km/uur.

Zware-windstoten-vanuit-het-zuiden

9:57 De meeste regen trekt naar het noorden

Als je naar de radar kijkt zou je niet zeggen dat het heftigste weer zich in het zuiden afspeelt. De zware windstoten hoeven vandaag niet samen te gaan met buien. Gisteren was dat wel het geval.

vooral-noorden-regen

9:15 Code oranje is van kracht voor het zuiden en zuidwesten

code-oranje

In de loop van de ochtend neemt in de zuidelijke helft van het land de wind flink toe. De zuidwestenwind is vanmiddag in Limburg, Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hard tot stormachtig (7-8 Bft.) met (zeer) zware windstoten van 80 tot 110 km/uur. Aan de kust van Zeeland en delen van Zuid-Holland wordt de wind in de kustgebieden stormachtig met aan zee kans op storm (9 Bft.). De windstoten kunnen daar snelheden van 110-120 km/uur bereiken.

In Gelderland en Utrecht neemt de wind in de eerste helft van de middag toe en kunnen daarna windstoten voorkomen van 80-100 km/uur. Vooralsnog geldt in beide provincies alleen een waarschuwing (code geel). In Noord-Holland, Flevoland en Friesland is het overdag minder onstuimig en is in de avond kans op zware windstoten.

Foto: ANP

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook