Unicum: vijf winters op rij zonder officiële strenge vorst

13 februari 2019, 10:17

Zo_18_Febr_2018_Jannes_Wiersema_057-1280x600

Voor het vijfde winterhalfjaar (november-april) op rij is in De Bilt geen temperatuur beneden -10 graden genoteerd. Nooit eerder kwam zo’n lange periode zonder officiële strenge vorst voor. De laatste keer dat het streng vroor in De Bilt was op 25 januari 2013. Daarvoor kwam het nooit meer dan drie winterseizoenen op rij niet tot strenge vorst in De Bilt.

Dat het dit winterhalfjaar niet meer tot officiële strenge vorst zal komen is duidelijk. De laatste datum in het seizoen waarop ooit strenge vorst voorkwam was 10 maart. Vandaag is het boterzacht met in De Bilt een minimumtemperatuur van 7 graden en een maximum van circa 15 graden. De temperatuur gaat volgend weekend wel wat omlaag, maar echt koud weer wordt ook de komende twee weken niet verwacht.

Het was vorige week ijzig koud, maar tot strenge vorst kwam het alleen in Nieuw-Beerta (Groningen), Eindhoven en Woensdrecht. Op 28 februari bereikte De Bilt de laagste waarde van dit winterhalfjaar: -8,5 graden.

Aantal dagen met officiële strenge vorst daalt door opwarmend klimaat

Volgens de KNMI-klimaatscenario’s is het zeer aannemelijk dat het rond 2100 normaal is dat het ’s winters in De Bilt niet tot strenge vorst komt. Er zullen ook dan nog periodes zijn waarin het flink kouder is dan normaal. Wanneer dan een koude noordoostenwind opsteekt voert deze echter minder koude lucht aan dan nu het geval is. Hierdoor komt het minder makkelijk tot strenge vorst.

De laatste serie koude winters met officiële strenge vorst beleefden we van 2009-2013. Daarbij is 2012 een vreemde eend in de bijt. Die winter verliep grotendeels zacht tot zeer zacht, maar er waren twee zeer koude weken in de eerste helft van februari. Daarin kwam het op maar liefst zeven dagen tot officiële strenge vorst. De Elfstedenkoorts liep hoog op, maar de ijskwaliteit was te slecht om “De Tocht der Tochten” uit te schrijven.

Dagen-met-strenge-vorst-in-De-Bilt

Aantal dagen met strenge vorst per vijf winterseizoenen bij elkaar opgeteld. De opwarming van het klimaat is hierin duidelijk zichtbaar. Een serie koudere winters zoals 2009-2013 wordt zeldzamer.

Strenge vorst enkele keer in november en soms in maart

Normaal gesproken is alleen in de wintermaanden december, januari en februari kans op officiële strenge vorst. Toch heeft het in 1921 al op 29 en 30 november streng gevroren tijdens een extreme koude-inval. Het werd toen zelfs -15,0 graden. Ook in 1925 kwam de strenge vorst vroeg in De Bilt, namelijk op 29 november met -11,9 graden. In alle andere jaren sinds 1901 kwam geen officiële strenge vorst voor in november.

In maart is het sinds 1901 op negen dagen afgekoeld tot beneden -10 graden. Vier dagen daarvan staan op naam van 4-7 maart 1971. Op 4 maart 2005 noteerde De Bilt boven een pak sneeuw een kouderecord voor maart: -14,4 graden. In Marknesse (Noordoostpolder) dook de temperatuur toen zelfs naar -20,7 graden. 10 maart is de laatste datum in het seizoen waarop officiële strenge vorst is waargenomen. In 1931 werd het -11,2 graden.

Toch doen je warme dekens nog steeds deugd? Profiteer nu van extra kortingen bij Koalabedding dankzij deze speciale aanbiedingen!

Foto: J. Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black