Weeronline
Weeronline

  Paraplu nodig tijdens Sint-Maarten?

  Aangemaakt: 10 nov 2018, 07:48 uur

  Wie dit weekend ‘s avonds met de kinderen Sint-Maarten loopt moet rekening houden met enkele buien. In het westen is de kans op een droge tocht het grootst. Met circa 11 graden is het niet koud, maar er staat wel een stevige zuidwestenwind.

  Omdat Sint-Maarten dit jaar op een zondag valt vieren veel plaatsen het kinderfeest al op zaterdagavond. Wie ’s avonds op pad gaat moet rekening houden met enkele buien. Er zullen ook zeker langere droge perioden zijn en misschien verloopt een enkele snoeptocht zelfs helemaal droog. De kans daarop is het grootst in het westen van het land. Later op de avond neemt ook in het oosten de buienkans af. Toch is het handig om een waterdichte jas of een regenponcho mee te nemen. De overwegend matige zuidwestenwind doet de lampionnetjes flink zwiepen. In de kustgebieden kan het nog wat harder waaien. De temperatuur ligt aan het begin van de avond tussen 10 en 12 graden.

  Wie zondagavond pad gaat moet opnieuw rekening houden met enkele buien. Het zuidwesten heeft dan de beste papieren, daar is de buienkans kleiner dan elders. Later in de avond wordt het ook in de rest van het land droger. Opnieuw waait het stevig en ligt de temperatuur tussen 10 en 12 graden.

  Winterweer tijdens Sint-Maarten

  In de laatste herfstmaand krijgt het weer soms al winterse trekjes. Door de klimaatopwarming komt dit tegenwoordig nog zelden voor. In de vorige eeuw waren winterse perikelen in november eerder regel dan uitzondering.

  Zo werd het 11 november 1919 in Eelde (Drenthe) niet warmer dan -2,7 graden en in de nacht naar 12 november koelde het af naar -4,9 graden. In 1971 werd het overdag een graad of 5, maar daalde het kwik in de avond snel onder het vriespunt. Weerstation Maastricht noteerde zelfs -6,5 graden. Andere jaren lag het kwik rond het vriespunt, maar trokken winterse buien met hagel en sneeuw over het land. Het was in het verleden dus niet altijd even aangenaam.

  Dat het ook nog ongelooflijk zacht kan zijn tijdens Sint-Maarten bewijst 1995. In Zuid-Limburg steeg de temperatuur op 11 november in Oost-Maarland (in het Maasdal) naar 19,8 graden. In de rest van het land, met uitzondering van het noorden, lag de temperatuur tussen 15 en 18 graden. In de avond bleef het zeer zacht en konden sjaal en handschoenen thuis blijven. De minima kwamen uit tussen 5 en 11 graden.

  Zondagmiddag stijgt de temperatuur naar een graad of 14. Daarmee wordt het mogelijk de warmste Sint-Maarten sinds 2005. Toen werd het in De Bilt 14,3 graden. In 1995 werd het zelfs 15,4 graden. Vorig jaar trokken vooral over de kustprovincies enkele buien. Bij een frisse wind lag de temperatuur aan het begin van de avond tussen 3 en 7 graden.

  Foto: ANP

  Door: Jordi Huirne