Weeronline
Weeronline
  Tyfoon Hagibis stevent af op Japan

  Japan maakt zich op voor zwaarste tyfoon in zestig jaar

  Aangemaakt: 11 okt 2019, 17:30 uur

  Japan zet zich schrap voor de tyfoon Hagibis, die naar verwachting zaterdag aan land komt. Het is de zwaarste storm sinds 1958 met bovendien de zwaarste regenval sinds dat jaar. Meer dan duizend vluchten zijn geannuleerd en het treinverkeer ligt plat. De naderende tyfoon gooit ook de programma’s van de Grote Prijs van Japan in de Formule 1 en het WK rugby in de war.

  Hagibis was donderdag een supertyfoon van de vijfde en hoogste categorie. Inmiddels is de storm iets afgezwakt. Met windsnelheden van 210 km/uur valt Hagibis net in de vierde categorie op een schaal van vijf. Desondanks worden aan de kust toch nog golfhoogten verwacht van 5 tot 8 meter. Daarnaast kan er ook veel regen vallen, plaatselijk tot 350 millimeter.

  Zaterdag is Hagibis verder afgezwakt tot de derde categorie. Hij trekt dan naar verwachting over het zuidoosten van Japan en waarschijnlijk heeft de Formule 1 op het circuit van Suzuka, zo’n 300 kilometer van Tokio, daar ook last van.

  Max is er klaar voor

  De organisatie van de Grote Prijs van Japan heeft de kwalificatie van zaterdag voor de Formule 1-race uit voorzorg verplaatst naar zondag. De dreigende gevolgen van de tyfoon Hagibis hebben tot dit besluit geleid.

  Alle activiteiten in het kader van het F1-evenement voor zaterdag zijn geannuleerd. Hierdoor komt ook de derde vrije training te vervallen. De kwalificatie voor de GP van Japan staat nu gepland voor zondagmorgen 10.00 uur lokale tijd (03.00 uur Nederlandse tijd). De race begint even later om 14.10 uur, 07.10 uur in Nederland.

  Max Verstappen is in ieder geval op alles voorbereid. “Ik heb mijn speedboot klaar liggen, dus ik ben er klaar voor”, zei de Nederlandse coureur met een knipoog op de persconferentie.

  Honderden vluchten geschrapt

  In Japan worden zaterdag honderden vluchten geschrapt vanwege de naderende tyfoon Hagibis. Ook het treinverkeer komt naar verwachting deels stil te liggen. Vooral de steden Tokio, Yokohama en Toyota zullen problemen ondervinden.

  Ook heeft de organisatie van het WK rugby, dat momenteel in Japan wordt gehouden, zaterdag wedstrijden afgelast vanwege Hagibis. De veiligheid van de teams en de toeschouwers staat voorop, benadrukt de mondiale rugbybond.

  Japan is nog aan het herstellen van een andere tyfoon die vorige maand over het land raasde. Daarbij werden meer dan 30.000 huizen verwoest en viel een groot deel van het energienetwerk uit. Duizenden huizen kwamen daardoor zonder stroom te zitten, bedrijven moesten dicht en het verkeer werd flink verstoord.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline