Weeronline
Weeronline
  Jannes Wiersema schaatsen

  Kans op schaatsweer volgende week

  Aangemaakt: 10 jan 2017, 10:30 uur

  Volgende week wordt schaatsen op ondiepe natuurijsbanen en sintelbanen mogelijk. In het binnenland blijft het ook overdag vriezen en koelt het ’s nachts op grote schaal af naar waarden rond -5 graden. In de zuidoostelijke delen van het land is goede kans op strenge vorst met minima beneden -10 graden.

  Een krachtig hogedrukgebied ligt volgende week boven onze omgeving. Hierdoor krijgen we overwegend droog weer met zonnige perioden. Tijdens opklaringen kan het op grote schaal matig vriezen, oftewel temperaturen beneden -5 graden. In het oosten en zuidoosten wordt het waarschijnlijk nog kouder, doordat met een oostelijke tot zuidoostelijke wind kou uit Oost-Europa wordt aangevoerd. Limburg, Noord-Brabant, de Achterhoek en Twente zitten op de eerste rij voor strenge vorst met temperaturen beneden -10 graden. Er zijn zelfs berekeningen die het laten afkoelen tot beneden -15 graden, maar deze zijn vooralsnog in de minderheid.

  In het noordwesten is de kans op felle winterkou beduidend kleiner. Daar komt de temperatuur overdag waarschijnlijk een paar graden boven nul en blijft het ’s nachts bij lichte vorst.

  Eindelijk schaatsen

  De meteorologen van Weeronline verwachten dat na een paar nachten met matige vorst volgende week verspreid over het land geschaatst kan worden bij ijsverenigingen. Hierbij denken we dan aan ijsclubs waar ijs wordt aangebracht op sintelbanen en banen met ondiep water. Of het ook komt tot schaatsen op open water is nog onduidelijk. Daarvoor zouden de koudste berekeningen uit moeten komen.

  Eerst sneeuw en wind

  Voor het zover is krijgen we eerst nog te maken met veel wind. Vooral aan de noordwestkust en op de Wadden kan vanaf woensdagmiddag tot en met vrijdag stormachtig waaien. Daarbij zijn zware windstoten mogelijk tot 100 km/uur en kan tijdelijk stormkracht (9 Bft.) worden gemeten. Morgen is het daarbij zacht met maxima van 7-10 graden.

  Vanaf donderdag wordt het koud en krijgen we te maken met winterse buien. In de avond kan het regionaal wit worden. Er zijn computerberekeningen die in Zuid-Limburg tien centimeter sneeuw laten vallen, maar het is nog niet helemaal zeker of de sneeuw ons land echt bereikt. In de Ardennen wordt 10-20 cm verwacht.

  Vrijdag, zaterdag en zondag houdt de kans op sneeuwbuien aan. Daarna begint de koude periode.

  Haal eerst nog wat nuttige dingen in huis alvorens je op het ijs te wagen! Gelukkig shop je bij Amazon nu goedkoper met onze exclusieve promo- en kortingscodes!

  Door: Jaco van Wezel