Hongkong en andere miljoenensteden zetten zich schrap voor tyfoon

01 september 2023, 10:50

Vluchten worden geannuleerd ivm naderende tyfoon. Foto: ANP/EPA/MARK R. CRISTINO

Kuststeden in het zuiden van China zetten zich vrijdag en zaterdag schrap voor de komst van tyfoon Saola. In Hongkong zijn vrijdag onder meer winkels en de beurs gesloten. Hetzelfde geldt in de middag voor buurstad Shenzhen, waar eveneens miljoenen mensen wonen.

In Guangzhou (Kanton), dat nog iets verder landinwaarts ligt, zijn net als in Hongkong en Shenzhen de scholen vrijdag dicht. Het zuidwestelijker gelegen Macau verwacht zaterdagmorgen de hoogste tyfoonwaarschuwing te moeten afgeven.

Saola gaat op dit moment gepaard met windsnelheden van 220 kilometer per uur en de windstoten kunnen snelheden bereiken van 260 kilometer per uur. Saola ligt momenteel boven de Zuid-Chinese Zee ten oosten van Hongkong. Boven zee is de windsnelheid van de tyfoon veel hoger dan dan boven land en Saola zal komende tijd langzaam aan kracht inleveren.

Vrijdag bereikt Saola aan het einde van de dag Hongkong. Het kan een van de krachtigste tyfoons worden die sinds 1949 de kust van de provincie Guangdong hebben aangedaan. En boven de Zuid-Chinese Zee en de Grote Oceaan zijn nog twee grote stormen in ontwikkeling, waarvan een al orkaankracht heeft bereikt.

Hongkong verwacht zware regens en hevige wind. Ook zal het water tot zaterdag aanzienlijk stijgen met kans op overstromingen, al kan het zijn dat het oog van de tyfoon niet aan land komt. Het lijkt erop dat Saola langs de Chinese kust naar het westen en later naar het zuidwesten trekt.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black