Onderzoekers: temperaturen in VS gaan op die van Dubai lijken

01 augustus 2022, 15:55

Hitte in het centrum van Bagdad, Irak. Foto: ANP / EPA/ALI ABBAS

Als de opwarming van de aarde zich in hetzelfde tempo voortzet, loopt een aantal Amerikaanse steden tegen het einde van de eeuw het risico op temperaturen die te vergelijken zijn met die in het Midden-Oosten. Onderzoekers waarschuwen dat de zomers in onder meer Texas en Arizona in 2100 net zo heet zullen zijn als die in bijvoorbeeld Irak of Dubai op dit moment.

Wetenschappers van Climate Central verzamelden voor hun analyse temperatuurgegevens van 1990 tot 2020 om de huidige temperatuur vast te stellen. Vervolgens keken ze wat de gevolgen zouden zijn voor de temperatuur in verschillende klimaatveranderingsscenario's. Als de uitstoot van broeikasgassen niet sterk vermindert en de wereldwijde gemiddelde temperatuur tegen het einde van de eeuw met ongeveer 3,6 graden is gestegen, krijgen zestien Amerikaanse steden te maken met bloedhitte die we op dit moment alleen nog kennen van landen in het Midden-Oosten. Sinds de pre-industriële tijd is de aarde al met ongeveer 1,2 graden opgewarmd.

Het betekent dat Phoenix in Arizona qua temperatuur gaat lijken op Saoedi-Arabië en Las Vegas in Nevada op Koeweit. De zomers in Texas zullen overeen komen met die van het huidige Dubai.

Voor veel andere steden is de verwachte hitte minder extreem, stellen de onderzoekers, maar ook die krijgen te maken met veranderende temperaturen die nu worden gemeten enkele honderden kilometers naar het zuiden. "Hittegolven komen nu incidenteel voor, maar zullen dan normaal worden en langer duren", zegt Peter Girard, woordvoerder van Climate Central. "De gevaren zullen veel groter zijn. Het kan snel van oncomfortabel naar gevaarlijk gaan."

Uitdaging op korte termijn

Veel analisten verwachten dat de temperatuurstijging beperkt zal blijven tot onder de 3,6 graden vanwege het toenemende gebruik van hernieuwbare energie. Maar volgens Girard zal het klimaat in Amerikaanse steden ook bij een kleinere temperatuurstijging veranderen. "Ongeacht het scenario zal opwarming van de aarde vrijwel overal een uitdaging op de korte termijn zijn. Het verminderen van de uitstoot zal de temperatuurstijging vertragen en regeringen en steden meer tijd geven om maatregelen te nemen", aldus Girard.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black