Weekverwachting: buien en koelte houden aan

01 augustus 2021, 18:30

Het wisselvallige en koele zomerweer houdt voorlopig onverminderd aan. Hou de paraplu deze week dus bij de hand, maar tussendoor zijn er ook zeker mooie momenten met zon. We praten je helemaal bij in deze weekverwachting!

In de afbeelding hieronder zien we de 14-daagse neerslagpluim voor Midden-Nederland, ofwel de regenkansen. We zien dat vooral maandag en dinsdag eruit 'springen' wat betreft kansen op droger weer. Dit zullen ook de dagen worden met de meeste zonneschijn en de paraplu kan thuis gelaten worden. Echt warm wordt het niet met overdag zo'n 19 graden in het noorden van het land en aan zee en 20 tot 22 graden in het zuiden en oosten. De wind is voorlopig heel rustig, waardoor het vaak niet eens onaangenaam of koud zal aanvoelen.

14-daagse pluim van de neerslag

Tijdens de buien die vallen kan wel weer plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen. Tijdens de eerste dagen van komende week maken het zuiden en zuidoosten de grootste kans op buien, die met name in Zuid-Limburg zo'n 20-30 millimeter regen kunnen afleveren. Elders valt ook wel een enkele bui, maar daar zijn ze veel minder actief. Vanaf donderdag lijkt de buienkans overal langzaam toe te nemen en dan wordt ook de kans op onweer weer groter. Genoeg reden dus om de paraplu voor alle zekerheid bij de hand te houden als je erop uit gaat! Je kunt natuurlijk ook live onze regenradar volgen.

Koude nachten

Wanneer je deze week aan het kamperen bent of ergens in een tentje of caravan vakantie viert, neem dan wel een warm vest of jas mee. De nachten worden namelijk opvallend koud voor deze tijd van het jaar. Tijdens brede opklaringen kan het flink afkoelen: vooral in de nacht van maandag op dinsdag en de nacht van dinsdag op woensdag zijn temperaturen van lokaal 6-7 graden mogelijk. Bij voorkeur in het oosten en noordoosten. Vlak aan de grond wordt het meestal nog een aantal graden kouder. In het zuiden (met meer bewolking) en langs de kust blijft het met 10 tot 12 graden wel zachter. Normaal ligt de minimumtemperatuur begin augustus rond 14 graden, dus we gerust spreken van nachten met een herfstachtig tintje!

Verder neemt de kans op mist in de nacht en ochtend toe. Doordat er weinig wind staat kunnen dit dichte mistbanken worden met een zicht minder dan 200 meter. Iets om rekening mee te houden als je 's ochtends vroeg de weg op gaat.

Later in de week warmer?

Vanaf donderdag lijkt de wind uit het zuiden tot zuidoosten te gaan waaien. Daardoor kan iets warmere lucht uit Duitsland en België ons land bereiken, maar heel overtuigend is het allemaal niet. Met name in Brabant, Limburg en Gelderland kan de temperatuur vanaf donderdagmiddag wel stijgen naar zo'n 23 of 24 graden; in het weekend behoort zelfs een zomerse 25 graden tot de mogelijkheden. In de kustgebieden blijft het voorlopig frisser met 20 tot 22 graden. Serieus warm en zonnig zomerweer is ook komende week niet aan de orde. Foto omslag: Fas Vermeulen (Meerkerk)

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday

Door: Wouter van Bernebeek

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black