Alles wat je moet weten over het wespenseizoen 2019

31 juli 2019, 23:11

Adobe-wespen-op-boterham-1280x600

Wespen zorgen in ons land voor veel overlast. Tegelijkertijd zijn wespen zeer nuttig omdat ze bijvoorbeeld grote aantallen muggen, vliegen en andere insecten opeten. Bereid je maar alvast voor op het wespenseizoen 2019 dat binnenkort in alle hevigheid zal losbarsten.

Hebben de plagen van vorig jaar ook invloed op dit jaar?

Helaas wel! Hoe warmer en droger het weer, hoe groter de overlevingskans van het nest. En hoe meer nesten het voorjaar overleven, hoe meer overlast je in de zomer kunt verwachten. Afgelopen jaar bleef het lang warm en droog in Nederland. Dit zorgde ervoor dat het aantal wespennesten flink groeide. Door het grote aantal wespen konden er ook meer koninginnen ontstaan. Als al deze dames de winter van 2018 hebben overleefd, dan kunnen we dit jaar mogelijk nóg meer wespenplagen verwachten.

Wat doet de wesp in het voorjaar?

Nadat de koningin weer actief is geworden na de winter, start in april of mei de nieuwe wespencyclus. De koningin gaat dan een nieuw wespennest bouwen. De temperatuur, hoeveelheid zon en vochtigheid hebben allemaal een grote invloed op dit proces. De koningin is slechts even bezig met het maken van het wespennest, want al snel zullen de werksters dit van haar overnemen. Deze werksters zijn de wespen die jou later op een terras of in je tuin komen lastigvallen.

Adobe-stock-wespen-drinken-uit-glas-ranja

Beeld: Adobe Stock / Roberts Ratuts

Nesten klaar? Plagen maar!

Meestal zijn alle wespennesten eind juli gereed. Wespen moeten op zoek gaan naar voedsel. Vanaf dit moment – begin augustus – zijn de eerste wespen ook zichtbaar en bestaat er de kans dat je overlast van ze kunt hebben. Wespen zijn eigenlijk alleen maar overdag actief. Hevige regenval, harde wind en stormen kunnen halverwege de zomer een probleem zijn voor wespen. Ze kunnen dan door de harde wind meegeblazen worden, ver bij het nest vandaan. De weg terugvinden zullen ze niet meer. Hierdoor kan de populatie van een wespennest flink uitdunnen.

Wanneer heb je de meeste overlast van wespen?

In augustus heb je de meeste overlast van wespen. De larven eten vanaf dat moment namelijk planten, en moeten dus het nest verlaten op zoek naar voedsel. Naarmate de maand vordert, neemt de schaarste in voedsel voor de wesp toe. Hierdoor worden wespen steeds agressiever, en zullen dus ook eerder steken. Het einde van het wespenseizoen kan elk jaar weer verschillen. Veel wespen sterven naarmate het minder goed weer – regen, harde wind en lagere temperatuur – wordt. Alleen de koningin kan de winter overleven. Zij zal in het volgende seizoen op zoek gaan naar een nieuwe plek om haar volgende kolonie te stichten. En begint de cyclus dus van vooraf aan opnieuw.

Adobe-wespenval-in-Amsterdam

Beeld: Adobe Stock / Petra

Hoe bescherm je jezelf tegen wespen? Onze tips!

  • Controleer in het voorjaar op beginnende wespennesten in je huis en tuin. Heb je een nest gevonden? Verwijder deze zo snel mogelijk.

  • Dicht alle mogelijke naden en kieren van je woning om te voorkomen dat de koningin een start maakt met het bouwen van een wespennest.

  • Als een wesp rond je vliegt, dan komt het insect niet voor jou. Houd je dan rustig en dek drankjes en voedsel goed af.

  • Wespen kunnen slecht tegen de geur van etherische oliën. Zet een bakje met olie van citroengras of kruidnagel neer. Hierdoor zal de aanwezigheid van wespen tot 70 procent verminderen.

Foto: Adobe Stock / Antje Lindert-Rottke

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black