Weeronline
Weeronline
  shutterstock_203190868

  Warmste 1 juli sinds begin metingen een feit

  Aangemaakt: 01 jul 2015, 14:29 uur

  Met 31,7 om 14:20 uur in De Bilt is het dagrecord van 1 juli verbroken. Dit record stond tot vandaag op 31,5 graden en stamde uit het jaar 1961.

  We verwachten vanmiddag uiteindelijk een maximumtemperatuur van 33 graden in De Bilt. In het zuiden en zuidwesten van het land kan het lokaal zelfs 36 graden worden.

  Hoek van Holland opvallend het warmst tot nu toe

  De hoogste temperatuur in Nederland tot nu toe is 34,5 graden en is gemeten in Hoek van Holland. Dit KNMI-waarneemstation staat in het duingebied en kan op dit soort dagen relatief warm zijn doordat de ondergrond zand is. Daarbij waait de wind uit het zuidoosten, waardoor de nabijheid van de Noordzee niet tot verkoeling kan leiden.

  Hittegolf goed onderweg

  Met in De Bilt gisteren meer dan 25 graden en vandaag meer dan 30 graden hebben we nog drie dagen met meer dan 25 graden nodig en daarvan twee meer dan 30 graden. Kijken we naar de verwachting dan wordt de officiële, landelijke hittegolf zaterdag behaald. In Limburg en het oosten van Noord-Brabant werd het maandag ook al meer dan 25 graden. Als het daar, en die kans is groot, morgen en vrijdag meer dan 30 graden wordt is de lokale hittegolf daar vrijdag al een feit.

  Door: Johnny Willemsen