De productie van hernieuwbare energie is in de eerste drie maanden van dit jaar 9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt onder meer door de zonnige dagen, signaleert platform Energieopwek.nl. De wind droeg veel minder bij dan vorig jaar. Het waaide toen veel meer.
Soms was er in maart al zoveel zon dat de zonnepanelen werden uitgezet. Dat gebeurt op momenten dat er niets te verdienen valt of dat er zelfs betaald moet worden om stroom te leveren aan het net. Eigenlijk had er dus nog meer stroom opgewekt kunnen worden.
Ook onder meer warmtepompen en biomassa droegen bij aan de energieproductie. Zo telt Nederland meer warmtepompen dan vorig jaar en het was wat kouder. Warmtepompen mogen meegerekend worden als hernieuwbare energie. Daarvoor rekent Energieopwek.nl uit hoeveel warmte er is geleverd, minus de elektriciteit die het heeft gekost.
Van de wind moest de opwek het niet hebben. In vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar kwam de productie 25 procent lager uit. Vorig jaar waaide het aanmerkelijk meer. De bescheiden groei aan opgesteld vermogen op zee op land kon de windluwte niet compenseren.
Bijdrage warmtepompen groeit
De bijdrage uit warmtepompen groeide flink. De productie kwam 20 procent hoger uit. Dat had twee redenen. Er staan meer pompen en het kwartaal was iets kouder dan vorig jaar. Omdat warmtepompen vooral in goed geïsoleerde huizen staan, was de absolute bijdrage aan de productie met 2 petajoule bescheiden. Ter illustratie: 2 petajoule komt qua energie overeen met 60 miljoen m3 aardgas.
Biomassa was ook een belangrijke bron voor de hernieuwbare productie met een plus van 20 procent. Er werd meer bijgestookt in de kolencentrales. Dat had meerdere redenen. Door het tekort aan wind moesten de centrales bijspringen. Ook werd er flink meer stroom geëxporteerd. Ook draait de Amercentrale nu volledig op biomassa.
In de berekening van hernieuwbare bio-olie wordt vanaf dit jaar ook de biobrandstof meegeteld die wordt gebruikt in de internationale scheepvaart. Omdat Nederland veel scheepvaart heeft, is leverde deze nieuwe rekenmethode het eerste kwartaal voor Nederland een verdubbeling op naar zo’n 6 petajoule hernieuwbare bio-olie. Het Planbureau van de leefomgeving verwacht op jaarbasis een ruime verdubbeling naar ruim 60 PJ.
Bron: Energieopwek.nl