Lente in zicht: hier wordt het 20 graden!

03 april 2020, 08:05

Actueel
weerfoto010420-1280x600
weerfoto010420-1280x600
weerfoto010420-1280x600

Na een lange periode met temperaturen onder de norm voor de tijd van het jaar, wordt het in het weekend duidelijk warmer. De temperatuur kan zondag in het zuiden en zuidoosten voor het eerst dit jaar 20 graden bereiken. Daarmee kan de eerste lokale warme dag van het jaar worden genoteerd. Wel moeten we ons bedwingen om niet massaal naar buiten te gaan.

Tot en met vrijdag is het nog vrij koud met temperaturen van 9 tot 11 graden. Daarbij is het licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en soms een bui. De wind waait daarbij uit het westen tot noordwesten. In het weekend draait de wind naar het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur wordt duidelijk hoger en zaterdag kan het in het zuiden lokaal al 15 graden worden. In de rest van het land wordt het 12-14 graden, maar in het noordwesten en op de Wadden blijft het kwik met 10-11 graden wat achter.

Zondag doet de temperatuur er overal een flinke schep bovenop. Op de Wadden en in het noordwesten kan het 14-15 graden worden en elders wordt het 16 tot 19 graden. In het zuiden en zuidoosten kan voor het eerst dit jaar een lokale warme dag worden genoteerd met 20 graden of iets meer.

Kans op lokale warme dag is 70%, blijf wel rondom je huis

De kans op de eerste lokale warme dag is in het zuiden op dit moment zo’n 70%. De kans op een officiële warme dag, 20 graden of meer in De Bilt, is op dit moment 30%. Met dergelijke temperaturen moeten we ons bedwingen om niet massaal naar buiten te gaan. We zullen moeten genieten van het aangename weer in de tuin, op het balkon of voor een open raam. Met open ramen kunnen we de lente letterlijk in huis halen.

Lees het meest uitgebreide weerbericht voor Nederland met de verwachting voor de komende dagen.

Volgende week aanhoudend zeer zacht

Ook volgende week is het zeer zacht met maandag en dinsdag 16-19 graden. Daarna kan de temperatuur tijdelijk stijgen met vooral op woensdag, maar ook donderdag kans op maxima van 17-21 graden. De dagen daarna daalt de middagtemperatuur en in het weekend wordt het waarschijnlijk 12-17 graden. Normaal is het begin april 10-13 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en soms een enkele bui. Groeizaam weer dus!

Foto: Willem van Nunen

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven