Weeronline
Weeronline

  IJskoud begin meteorologische lente

  Aangemaakt: 01 mrt 2018, 06:24 uur

  Met een minimumtemperatuur van -8,5 graden in De Bilt was het officieel de koudste nacht van het winterhalfjaar. In Nieuw Beerta (Groningen) werd het met -9,6 het koudst. Vanochtend vroeg ligt de gevoelstemperatuur tussen -15 en -20 graden! De ijskoude lucht wordt vanaf morgenmiddag langzaam verdreven. Er kan 1-3 cm sneeuw vallen en zondag staat ijzel op het programma.

  Met een snerpend koude -20,6 graden werd op Vlieland vannacht de laagste gevoelstemperatuur gemeten. De lage gevoelstemperaturen worden veroorzaakt door een krachtige oostenwind. Langs de westkust van het IJssel- en Markermeer en op de Wadden waait het zelfs hard tot stormachtig (7-8 Bft.). Hierdoor blijft het ook vanmiddag voor het gevoel 10 tot 15 graden vriezen!

  Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van wolkenvelden en zon. In het zuiden zijn de wolkenvelden het dikst en is kans op een lokaal vlokje sneeuw. Elders blijft het droog.

  De maxima liggen tussen 0 graden in het zuiden en -4 in het noorden en op de Waddeneilanden. In De Bilt komt het zeer waarschijnlijk opnieuw tot een officiële ijsdag. Hierbij blijft de temperatuur de hele dag onder nul. Gisteren noteerde het hoofdstation een maximumtemperatuur van -4,6 graden en daarmee was het bovendien de koudste 28 februari ooit gemeten. Alleen in 1942, op 6 maart, was het nog later in het seizoen zo koud.

  Spiegelgladde wegen door sneeuw en ijzel

  Komende nacht vriest het opnieuw stevig. De minima komen uit op -5 graden in Zeeland tot -10 in Groningen. Morgenochtend kunnen we, zeker in de noordelijke helft van het land, nog van het zonnetje genieten, maar vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en nadert een sneeuwzone ons land. Morgen later op de middag, morgenavond en in de nacht naar zaterdag breidt de sneeuw zich over het land uit. Ten zuiden van de grote rivieren kan 3 cm vallen. Verder naar het noorden worden de sneeuwhoeveelheden beduidend minder. Mogelijk valt in de noordelijke provincies helemaal geen sneeuw. In het zuiden kan de sneeuw uiteindelijk overgaan in regen en dan wordt het verraderlijk glad door ijzel. Het blijft koud met in het hele land temperaturen rond of enkele graden onder het vriespunt.

  Deze eerste dooiaanval mislukt en zaterdag blijft het uit oostelijke richtingen waaien. Hiermee wordt nog steeds koude lucht vanaf het Europese continent naar ons land geblazen. De maxima komen uit op -2 graden in het noorden tot +2 in het zuiden. In de avond en nacht naar zondag doet de dooi een nieuwe poging. Aanvankelijk kan een beetje sneeuw vallen, maar waarschijnlijk gaat de neerslag al gauw over in regen. Doordat de wegen nog ijskoud zijn kan het regenwater direct op het wegdek vastvriezen en daarmee wordt het verraderlijk glad. Ook de nachten daarna is het nog oppassen voor gladheid door bevriezing.

  Toch maar binnen blijven? Verras de kids met een nieuw spel. Profiteer van extra voordeel dankzij deze unieke Ubisoft aanbiedingen en kortingscodes!

  Door: Yannick Damen