Nieuw-Zeeland heeft ergste regen achter de rug

01 februari 2023, 14:00

Wegen onbegaanbaar door hevige overstromingen. Foto: ANP/EPA/BRENDAN MCCARTHY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

In Nieuw-Zeeland is woensdag de ergste regen uit de overstroomde stad Auckland weggetrokken. Volgens de nationale meteorologische dienst zijn de zwaarste regenbuien voorbij in de grootste stad van het land, hoewel er in het zuidoosten, in de regio's Coromandel en Bay of Plenty, nog wel stortbuien vielen.

Hevige regenval veroorzaakte sinds vrijdag plotselinge overstromingen en aardsverschuivingen in Auckland. Dinsdag kreeg de 1,6 miljoen inwoners tellende stad opnieuw te maken met hevige regenval die voor nieuwe overstromingen zorgde. Wegen en spoorlijnen moesten dicht vanwege het vele water. Tot dusver zijn vier mensen omgekomen.

De evacuatiecentra in Auckland blijven nog open en scholen die niet zijn getroffen door de overstromingen kunnen ook hun deuren weer openen. Wel blijft noodtoestand van kracht in Auckland. Deze is opgeheven in de regio Northland ten noorden van de stad. Er bestaan nog wel risico's op aardverschuivingen doordat de vele regen de grond heeft doorweekt. Zo stortte woensdag in een kustplaatsje nog een huis van een klif, waarbij drie gewonden vielen.

De Nieuw-Zeelandse minister van Financiën noemde de watersnood waarschijnlijk de "grootste niet-aardbeving" in de geschiedenis van het land. Dat heeft te maken met de gevolgen van La Niña: hierdoor regent het heviger op het Noordereiland. Volgens de Nieuw-Zeelandse autoriteiten wordt de extreme regenval ook gedeeltelijk veroorzaakt door de klimaatverandering.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black