Dit is het weer tijdens Groundhog Day

02 februari 2023, 11:05

Bosmarmot op Groundhog Day. Foto: Adobe Stock / Patternist Era

In de Verenigde Staten vieren ze jaarlijks op 2 februari Groundhog Day. De bosmarmot, of groundhog in Engelstalige landen, voorspelt op deze dag het weer voor de rest van de winter. Hoe dat precies zit lees je hier.

Donderdag vanaf 12:00 uur is het te volgen via onderstaande livestream:

In de Verenigde Staten en Canada wordt Groundhog Day op grote schaal gevierd. Er worden festivals georganiseerd en duizenden mensen trekken eropuit om de groundhog op 2 februari te zien ontwaken uit zijn winterslaap. Het grootste en meest bekende evenement wordt georganiseerd in Punxsutawney in de staat Pennsylvania. De groundhog heeft hier zelfs een eigen naam en staat bekend als Punxsutawney Phil. Deze plaats heeft zijn bekendheid te danken aan de film Groundhog Day die in 1993 de feestdag wereldwijd op de kaart zette.

Terwijl Groundhog Day in Noord-Amerika groot is geworden, komt de feestdag oorspronkelijk uit Europa. Volgens de verhalen ligt de oorsprong bij onze oosterburen: Duitsland! Duitse immigranten hebben dit vervolgens meegenomen over de oceaan. In onze streken was het de das die de hoofdrol vervulde. Deze soort komt van nature niet voor in Noord-Amerika en daarom verschoof de aandacht naar de bosmarmot: de groundhog dus.

Het weer en Groundhog Day

De groundhog houdt een diepe winterslaap en ontwaakt begin februari. Dat Groundhog Day precies op 2 februari wordt gevierd is geen toeval. Deze dag valt namelijk precies tussen de kortste dag van het jaar (21 december) en het moment waarop dag en nacht precies even lang duren (20 maart). Volgens de legende keert de groundhog terug in zijn hol wanneer het zonnig is en hij zijn eigen schaduw ziet. Dit betekent dat de winter nog zes weken aanhoudt. Wanneer het bewolkt is en de schaduw niet zichtbaar is, zal de winter binnenkort eindigen.

De voorspellingen van Punxsutawney Phil zijn echter niet heel betrouwbaar. De voorspellingen van de afgelopen tien jaar waren slechts de helft van de tijd correct. Maar hoe zal het dit jaar lopen?

Dit is het weer tijdens Groundhog Day

In Punxsutawney is het op Groundhog day zonovergoten maar wel erg koud. De middagtemperatuur ligt enkele graden over het vriespunt, maar door een stevige wind ligt de gevoelstemperatuur overdag tussen de -6 en de -10 graden. Al met al moeten de toeschouwers zich zeker goed aankleden als ze buiten naar Groundhog Phil gaan kijken. Door het zonnige weer zal Phil hoogstwaarschijnlijk zijn schaduw zien, wat betekent dat de winter nog wel even aan kan houden in Amerika.

Deze week is het nog zeer koud in delen van de VS. Zo is het in de omgeving van de Great Lakes echt flink koud. In Chicago wordt het op vrijdag overdag zelfs niet warmer dan -7 graden.

Zelfs in de zuidelijke staten hadden ze de afgelopen dagen te maken met winterweer. Van Texas tot aan de staat Virginia is op uitgebreide schaal sneeuw en ijzel gevallen, iets wat vrij uitzonderlijk is voor deze gebieden. En dat terwijl ze in New York nog steeds op de eerste sneeuw van het winterseizoen wachten.

Voor warme temperaturen in de VS moet je toch echt naar Florida of Californië. Zo stijgt het kwik in Los Angeles dagelijks naar ruim 18 graden. In Miami is het nog een stuk warmer. Hier ligt de middagtemperatuur rond 28 graden. Dit zijn dan ook wel echt plekken waar winterweer volstrekt onmogelijk is.

Volgende week trekt de kou zich terug naar Canada en gaat overal de temperatuur flink stijgen. Zo ligt het kwik in Chicago halverwege volgende week rond 8 graden. Dat is bijna 20 graden verschil met deze week.

Wat voor weer krijgen wij?

In Nederland komen geen bosmarmotten voor, maar we zouden wel een das kunnen zien ontwaken uit zijn winterslaap. Bij ons is deze dagen zeker geen sprake van winterweer. Het is veelal bewolkt en af en toe valt wat regen. Hierbij liggen de temperaturen boven normaal voor de tijd van het jaar. De maandverwachting van februari laat ook een vrij zacht weerbeeld zien. Wellicht dat het in de loop van volgende week wat kouder wordt met een paar nachten lichte vorst.

Op de hoogte blijven van het weer? Dat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black