Geen bier door ijzige kou VS

01 februari 2019, 10:42

ANP-AFP-ijzige-kou-VS-1280x600

Het aanhoudende winterweer in de VS zorgt voor problemen met de bevoorrading. Zo worden sommige cafés niet meer voorzien van nieuw bier omdat de leverancier bevriezing van het gerstenat vreest. De extreme kou die het land afgelopen week teisterde is dit weekend voorbij.

De lage temperaturen in combinatie met de harde wind blijven gevaarlijk voor kwetsbare mensen. Donderdag zakte het kwik op sommige plekken nog tot -30. Volgens The New York Times zijn er inmiddels al 21 mensen overleden door de kou.

Tot donderdag zijn er 2000 vluchten geannuleerd. Op sommige luchthavens was het zo koud dat de de-icingmachines niet meer werkten.

Poolwervel

De oorzaak van het ijzige weer is een fikse meandering van de poolwervel (in het Engels: Polar Vortex). Er bestaan wereldwijd twee poolwervels. Eén boven de noordpool en één boven de zuidpool. In de winter zijn ze sterker dan in de zomer. In principe is het een groot lagedrukgebied, dat vooral duidelijk herkenbaar is op weerkaarten van de hogere lagen van de atmosfeer. Soms komt de zeer koude lucht ver zuidwaarts, zoals nu.

Poolwervel-klimaat

Zacht weer op komst

De noordelijke staten van de VS kunnen opgelucht ademhalen. Dit weekend is de extreme kou voorbij. In Chicago, waar het eerder deze week nog maximaal -23 graden was, wordt het zondag +10 graden! Ook elders in de noordelijke staten komt de temperatuur ruim boven het vriespunt uit.

Foto: AFP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black