Koud weekend in de Alpen, maar valt er ook sneeuw?

01 december 2022, 12:58

Bewolking komt over de bergtoppen aanzetten in Livigno, Italië. Foto: Adobe Stock / TonzTonz

Wie dit Sinterklaasweekend afreist naar de Alpen moet rekening houden met koud winterweer door een gure oostenwind. Winterse neerslag wordt ook verwacht, maar wel voor een specifiek deel van de regio.

Een stabiel weertype heeft een groot deel van het Europese continent in zijn greep. Daardoor komen geregeld hardnekkige wolkenvelden voor die de zon behoorlijk in de weg zitten. De luchtvochtigheid is hoog en als de wind tijdens de nacht en vroege ochtend wegvalt, komt in rap tempo nevel of mist tot ontwikkeling en dat maakt het grijze weerbeeld compleet. De Alpenregio ligt grofweg op het grensvlak tussen droog weer en wisselvallig weer. Hierdoor kan dit weekend in sommige regio’s winterse neerslag vallen.

Van hogerop kan prachtig uitgekeken worden over de bewolking in de dalen. Bron: feratel
Van hogerop kan prachtig uitgekeken worden over de bewolking in de dalen. Bron: feratel

Lage gevoelstemperatuur door gure oostenwind

In de dalen waait het niet al te hard, vooral als het dal haaks op de oostelijke of zuidoostelijke windrichting staat. In de dalen waar de wind vol doorheen blaast en op de bergtoppen is de wind krachtiger. Vooral als je net uit de skilift stapt bovenaan de helling zal het behoorlijk koud zijn. De middagtemperatuur schommelt in de meeste dorpen rond het vriespunt. In Hintertux bijvoorbeeld is het maximaal 2 tot 4 graden, terwijl het kwik in Saas Fee overdag niet boven nul uitkomt. Als de zon even doorbreekt kan het nog enkele graden opwarmen, maar de gevoelstemperatuur ligt door de koude oostenwind enkele graden lager. Na een dag op de pistes is het dan heerlijk om binnen op te warmen met een warm drankje.

 Sneeuwkanonnen in actie in Davos, Zwitserland. Bron: feratel
Sneeuwkanonnen in actie in Davos, Zwitserland. Bron: feratel

Waar valt de meeste sneeuw?

De noordelijke regio’s van de Alpen krijgen komende dagen weinig sneeuwval. Neerslaggebieden komen namelijk vanuit het Middellandse Zeegebied en buigen af in noordelijke richting, waardoor ze vol tegen de zuidflank van de Alpen-bergketen botsen. Hierdoor valt aan de zuidkant van de Alpen de meeste sneeuw. Onderweg naar de Alpen hoeven automobilisten dus niet bang te zijn om in te sneeuwen en vast komen te zitten op de wegen.

Vrijdag doen (sneeuw)buien vooral het centrale en oostelijke deel van de Alpen aan. De sneeuwvalgrens ligt rond 2000 meter, waardoor de sneeuwvlokken echt voor de hoogste bergtoppen zijn weggelegd. Zaterdag en ook zondag breidt de (winterse) neerslag zich uit over een groter deel van de zuidflank. In totaal valt tussen 5 en 25 centimeter sneeuw. Onder de sneeuwvalgrens in de lagergelegen dorpen is het waterkoud met enkele uren regenval gemengd met vlokken natte sneeuw. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in de grensregio tussen Italië en Frankrijk waar lokaal net 75 centimeter gemeten kan worden aan het einde van het weekend. Door de zuidelijke aanvoer krijgen ook de Dolomieten met een laag verse sneeuw te maken.

De rotsachtige toppen van de Dolomieten zullen er na het weekend een stukje witter uit zien. Beeld: feratel
De rotsachtige toppen van de Dolomieten zullen er na het weekend een stukje witter uit zien. Beeld: feratel

Tijdelijk droger, maar daarna weer kans op sneeuw

Aan het begin van de nieuwe week is het tijdelijk droger met vergelijkbare temperaturen, maar wel meer zonneschijn! Na de sneeuwval is het die dagen waarschijnlijk genieten op de pistes. De sneeuwkwaliteit zal door het aanhouden van de lagere temperaturen overdag stabiel blijven. Tijdens opklaringen in de nacht kan het boven de vers gevallen sneeuwlaag wel behoorlijk afkoelen. De wind draait vanaf woensdag naar het zuiden tot zuidwesten en nieuwe neerslaggebieden komen dichterbij. Op de langere termijn is er dus mogelijk een nieuwe sneeuwdump in de maak!

Mis niks van het laatste wintersportnieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black