Weeronline
Weeronline
  Bladeren op het spoor

  Zware bladval verwacht

  Aangemaakt: 01 nov 2016, 11:07 uur

  Na een paar rustige herfstweken gaat het morgen flink waaien. Hierdoor wordt zware bladval verwacht. Door het rustige weer zijn veel verkleurde bladeren nog aan de bomen blijven zitten. Met het aantrekken van de wind zal dit blad massaal loswaaien. Mogelijk leidt de zware bladval tot problemen op het spoor. Na morgen blijft het herfstachtig en wordt het steeds kouder. Komend weekend wordt het nog slechts een graad of 7.

  De bladval komt vanmiddag al op gang. Begin van de middag komt op de Wadden een vrij krachtige noordelijke wind te staan. In het midden en zuiden is de wind dan nog zwak. Tweede helft van de middag en vanavond gaat het ook in het binnenland matig waaien en kunnen de bladeren beginnen te dwarrelen. Met het aantrekken van de wind stijgt ook de kans op lichte regen.

  Vooral morgen verwachten we zware bladval. Aan zee komt een krachtige noordwestenwind te staan en ook boven land waait het flink. Daarbij trekken buien over het land. De combinatie van regen en bladeren kan gladde sporen veroorzaken. Op lokale wegen waar veel blad ligt kan het ook glibberen worden.

  Het wordt morgen ook een stuk frisser dan voorgaande dagen met maxima van 11 graden in het binnenland en 12 in het westen.

  Gladheid op het spoor

  De wielen van de trein malen gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen. Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat zorgt voor vertraging in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen nabij stations als veiligheidsmaatregel soms langer dicht. Zodra de bomen kaal zijn neemt de overlast af, maar ook daarna kunnen bladeren nog het spoor op waaien.

  Weekend slechts 7 graden

  Na morgen blijft het herfstachtig. Donderdag zijn er minder buien dan morgen, maar geheel droog blijft het niet. Er zijn vrij veel stapelwolken en zo nu en dan schijnt de zon. Het wordt maximaal 9 graden in Drenthe tot 12 aan de westkust. Vrijdag is het overwegend bewolkt met vooral in het noorden, midden en zuidwesten lichte regen. In het zuidoosten is de neerslagkans kleiner en kan de zon soms schijnen. Het wordt slechts 9 of 10 graden.

  In het weekend daalt de maximumtemperatuur verder naar 7-8 graden. Normaal is het begin november een graad of 11. Daarbij kunnen we buien verwachten met op zaterdag veel wolkenvelden en zondag af en toe ook zon. De gevoelstemperatuur komt uit rond een graad of 5, maar met neerslag is het nog kouder. Na het weekend wordt het mogelijk nog wat kouder en stijgt de kans op vorst in de nacht.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Jaco van Wezel