Code oranje in Bretagne voor storm Alex

01 oktober 2020, 15:33

Buitenland
3a953463-bretagne-epa-ianlangsdon-1280x600
3a953463-bretagne-epa-ianlangsdon-1280x600
3a953463-bretagne-epa-ianlangsdon-1280x600

Er trekt donderdagavond, in de nacht naar vrijdag en op vrijdag zelf een venijnige stormdepressie over het westen van Frankrijk. Het zwaarste weer is voor Bretagne en de kustgebieden ten zuiden van Bretagne. Meteo France heeft de depressie storm Alex genoemd.

Mogelijk komt het vannacht tot zware storm (windkracht 10) aan de zuidkust van Bretagne en de kust van Pays de la Loire. Er is kans op zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Op zee kunnen zelfs windstoten boven de 150 kilometer per uur voorkomen.

Daarnaast valt lokaal veel regen. Vanaf donderdagavond tot en met vrijdagochtend kan er in amper 18 uur tijd plaatselijk 100 millimeter regen vallen. Meteo France (het Franse KNMI) heeft voor heel Bretagne en voor het noordwesten van Pays de la Loire code oranje afgegeven wegens regen en wind. Elders in West-Frankrijk geldt op grote schaal code geel.

In de Franse Alpen valt vrijdag en dit weekend veel neerslag en hoog in de bergen een pak sneeuw.

Storm Alex

De Fransen hebben de storm de naam Alex gegeven. Het is de eerste storm in Zuidwest-Europa van het seizoen 2020-2021. Frankrijk gebruikt echter andere stormnamen dan Nederland, dat samenwerkt met Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Portugal, Spanje en België hanteren dezelfde namenlijst als Frankrijk.

De stormdepressie kan vrijdag later ook zuidelijker langs de Franse westkust (zeer) zware windstoten veroorzaken. Dit geldt voor de kust van Poitou-Charentes en Aquitaine. Zelfs in Baskenland, aan de noordkust van Spanje, kan het flink gaan stormen.

Foto: ANP / EPA / IAN LANGSDON

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven