Weekverwachting: sterk wisselvallige start van 2023

01 januari 2023, 19:15

Regenachtig begin van 2023. Foto: Peter van der Schoot

Het weerbeeld ziet er komende week sterk wisselvallig uit. Met een soms stevige westen- tot zuidwestenwind is het een komen en gaan van regengebieden. Dinsdag is de beste dag van de week, want dan is het een groot deel van de dag droog. Of het daarbij ook weer uitzonderlijk zacht wordt lees je in deze weekverwachting.

Na een uitzonderlijke jaarwisseling met lenteachtige recordtemperaturen doet de temperatuur deze week een klein stapje terug. Werd het zaterdag in de Limburgse plaatsen Ell en Arcen 17,6 graden en zondag in Eindhoven 16,9 graden, deze week prijken vaak waarden van 10 tot 12 graden op de thermometerbuis. Daarmee blijft het duidelijk te zacht voor begin januari, want temperaturen van een graad of 6 zijn namelijk gebruikelijk.

Regenachtige start van de week

Vanuit het zuiden trekt een regengebied over het land en van dit regengebied hebben we last tot en met maandagmiddag. Vooral vannacht als maandagochtend regent het geruime tijd en als je maandag op de fiets onderweg bent dan is een regenpak wellicht een goed idee. De temperatuur loopt in de nacht in het zuidoosten weer flink op naar 15 graden, elders is het 7 tot 10 graden. Mocht het warmer worden dan 14,5 graden dan is wederom sprake van een datum-warmterecord.

Maandagmiddag trekt de regen naar het oosten weg en kan vanuit het westen de zon even doorbreken. Lang droog blijft het echter niet, want later op de dag komen enkele buien opdraven. De temperatuur ligt rond 10 graden en er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind.

Woensdag kan je uitwaaien aan zee. Foto: Maddy Koster
Woensdag kan je uitwaaien aan zee. Foto: Maddy Koster

Meest droge dinsdag, woensdag nat en onstuimig

Dinsdag is een prima dag om lekker naar buiten te gaan. Velen hebben nog vrij vanwege de kerstvakantie. De ochtend verloopt droog met af en toe zon, in de middag neemt de bewolking weer toe en later volgt in het westen regen. Deze regen is de voorbode van een natte en onstuimige woensdag. Vooral in de nacht en ochtend valt weer geruime tijd regen en als dat nog niet genoeg is trekken woensdagmiddag nog enkele buien over het land.

Het is ook een dag om uit te waaien, want de zuidwestenwind is duidelijk aanwezig. Aan zee en bij de Waddeneilanden waait het hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. De temperatuur, die dinsdag op veel plaatsen onder de 10 graden blijft, stijgt woensdag ‘gewoon’ weer naar de dubbele cijfers van 11-12 graden.

Heel langzaam minder zacht

Ook in de tweede helft van de week en in het weekend blijft het een komen en gaan van regengebieden. De eerste dagen stijgt het kwik nog naar de dubbele cijfers, maar in het weekend wordt minder zachte lucht aangevoerd en is het 6 tot 8 graden.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven