Nieuwe regenval in Pakistan, doden en uitbraak infectieziekten

05 september 2022, 10:10

Overstromingen
Hevige regenval Pakistan. Foto: EPA/WAQAR HUSSEIN

In Pakistan zijn dit weekeinde na nieuwe hevige regenval opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door overstromingen. Het dodental is opgelopen tot meer dan 1200 en de autoriteiten waarschuwen voor de uitbraak van infectieziekten.

In het Aziatische land is sinds juni twee keer meer regen gevallen dan gebruikelijk. Daardoor staat ongeveer een derde van het oppervlakte onder water, sommige gebieden inmiddels al maandenlang. Vooral in het zuiden en het westen zijn weinig droge stukken land te vinden. Ondertussen blijft het bovendien regenen; de verwachting is dat het weer dinsdag pas opklaart.

Meer dan een half miljoen mensen in de provincie bivakkeren in erbarmelijke omstandigheden in geïmproviseerde onderkomens, zonder sanitaire faciliteiten en schoon drinkwater, zei de minister van Gezondheid van Sindh, Azra Pechuho. In de zwaar getroffen provincie Sindh, in het zuiden van het land, zijn volgens de autoriteiten sinds vrijdag zeker zestig mensen omgekomen en in afgelegen dorpen zijn nog altijd honderdduizenden mensen verstoken van hulp.

Verspreiding van ziektes

Pechuho geeft aan dat noodhospitalen bovendien bijna 150.000 mensen met diarreeklachten en ruim 100.000 mensen met huidaandoeningen behandelen als gevolg van de noodsituatie. Nog eens duizenden mensen lijden aan malaria en zeker honderd zijn door giftige slangen gebeten en vijfhonderd door honden, aldus de minister.

De hulpverlening wordt ondertussen bemoeilijkt doordat de regering de afgelopen jaren veel internationale hulporganisaties in de ban heeft gedaan. Bij eerdere rampen boden juist die organisaties snel hulp. Pakistaanse liefdadigheidsorganisaties riepen daarom vrijdag de regering op de verboden organisaties weer in het land toe te laten.

Ruim 33 miljoen mensen zijn getroffen door de watersnood, ongeveer 15 procent van de Pakistaanse bevolking. Bruggen en wegen zijn vernield en naar schatting 1 miljoen huizen zijn beschadigd of verwoest. Volgens de Pakistaanse regering gaat de wederopbouw zeker 10 miljard euro kosten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven