Klimaatverandering zorgt voor meer dodelijke gletsjermeren

02 september 2020, 09:31

3b3f1577-anp-377940721-1-1240x600

Uit onderzoek van de Universiteit van Calgary is gebleken dat de vorming van gletsjermeren de laatste dertig jaar met vijftig procent is toegenomen. De klimaatverandering zorgt voor meer dodelijke gletsjermeren. Dat meldt de Japan Times dinsdag. De resultaten zijn gebaseerd op satellietbeelden.

“We weten dat niet al het smeltwater meteen in de oceaan opgaat”, zegt hoofd-onderzoeker Dan Shugar in een verklaring. “Maar tot nu toe was er geen data om te bepalen hoeveel er in meren of grondwater werd opgeslagen.”

Met de gevonden resultaten kunnen wetenschappers en overheden beter de mogelijke risico’s van gletsjermeren inschatten die rond bewoonde gebieden liggen. Dit soort meren zijn vaak onstabiel omdat ze ingedamd zijn door ijs of omdat er los gesteente en puin op de bodem ligt. Als er water door deze zwakke barrières heen barst, kan dat stroomafwaarts voor gigantische overstromingen zorgen.

Dodelijke meren

In de afgelopen honderd jaar hebben dit soort overstromingen al voor duizenden doden en voor de verwoesting van dorpen, infrastructuur en vee gezorgd. Het meest recente incident vond afgelopen mei plaats in de Hunza-vallei in Pakistan.

Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties hebben zich in totaal meer dan 3000 gletsjermeren in het Hindoekoesj-gebergte in het noorden van Pakistan en Afghanistan gevormd. Daarvan zijn er 33 een direct gevaar waarbij zeven miljoen mensen getroffen kunnen worden.

Lees ook: evacuatie bij Mont Blanc om gevaarlijke gletsjer.

Foto: ANP / EPA / JOHN SONNTAG / OPERATION ICEBRIDGE / NASA HANDOUT

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: ANP

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht