Weeronline
Weeronline
  27_03_16_Kinderdijk_1_3-123-1900-1200-100

  Eerste helft 2016 warm en extreem nat

  Aangemaakt: 01 jul 2016, 06:44 uur

  Het jaar 2016 kan uitgroeien tot het natste jaar ooit gemeten. In De Bilt is de eerste zes maanden al 530 mm gevallen.  Alleen het El Niño jaar 1998 is nog natter verlopen. Het zuiden heeft zelfs een recordnatte eerste helft van het jaar gehad. Dit komt vooral door de zware plensbuien die we hebben gehad aan de start van de zomer. Door de extreem zachte winter is het jaar tot nu toe ook warm verlopen. De zon scheen daarbij iets vaker dan gemiddeld.

  Dat de zomer tot nu toe compleet in het water is gevallen is geen verrassing en het jaar 2016 is hard op weg om het natste jaar ooit te worden in De Bilt. Vandaag kunnen we terugkijken op de eerste helft van het jaar en met zo’n 530 mm tegen 360 mm normaal was het zeer nat. Slechts 1 jaar was natter tot nu toe met 540 mm in 1998. Uiteindelijk werd dat ook het natste jaar ooit gemeten in De Bilt. Normaal valt in De Bilt over een jaar 833 mm. Net als in 1998 hebben we ook dit jaar een El Niño achter de rug. Eerder dit jaar werd door de meteorologen van Weeronline al geschreven dat de kans op een nat voorjaar groter is vlak na een El Niño. Het is dus zeker geen toeval dat we net als 1998 een natte start van het jaar hebben gehad.

  Recordnat in het zuiden

  Niet alleen in De Bilt is 2016 zeer nat, in het zuiden en westen is het jaar zelfs extreem nat. In Maastricht is sinds 1906 nog nooit zoveel regen gevallen, namelijk 549 mm. In Eindhoven is zelfs al 575 mm gevallen! Normaal valt daar de eerste helft van het jaar 340 mm. Ook Vlissingen heeft een record met 447 mm en datzelfde geldt voor Rotterdam, waar al 568 mm is gevallen. In het noorden is veel minder regen gevallen, maar zelfs hier is het jaar natter dan gemiddeld. Zo is in Eelde, dicht bij Groningen, 371 mm gevallen tegen 360 mm normaal. In Leeuwarden staat de teller op 367 mm tegen 341 mm normaal. Op Terschelling viel 332 mm tegen 299 mm normaal en is daarmee een van de droogste plekken van het land.

  Warm jaar

  De afgelopen jaren zijn warm tot extreem warm verlopen in ons land. Ook dit jaar ligt de temperatuur duidelijk boven de norm. Dit komt vooral door de extreem zachte winter die we hebben gehad. De lente was normaal qua temperatuur, maar de zomer is ruim een graad te warm van start gegaan. Tot nu toe is het in De Bilt gemiddeld 9,1 graden tegen 8,4 normaal. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het 12 jaren nog warmer dan dit jaar. Opmerkelijk genoeg zijn deze jaren allemaal na 1988, het jaar van de ‘klimaatsprong’. Sinds dat jaar begon de temperatuur wereldwijd te stijgen. Dit jaar past wat dat betreft perfect in het plaatje van het veranderende klimaat. Het wordt natter en warmer. In de toekomst zal dit verder doorzetten.

  Vrij zonnig

  Terwijl de zomer erg somber is begonnen, is het jaar tot nu toe aan de zonnige kant. In De Bilt heeft de zon 877 uur geschenen tegen 839 uur normaal. Op sommige plaatsen heeft de zon ruim 100 uur meer geschenen dan het klimatologisch gemiddelde. Zowel de winter als de lente waren erg zonnig.

  Doorzettende trend

  Voorlopig komt er nog geen eind aan het (licht) wisselvallige weertype waarmee we al deze hele maand te maken hebben. Zonnige momenten worden afgewisseld met wolkenvelden en soms valt wat lichte regen of een stevigere bui. Dit weekend is het met een graad of 18 kouder dan normaal, maar komende week wordt het met 20 tot 23 graden een stuk aangenamer. Als het zonnetje dan even doorbreekt, zal het voor het gevoel zeker zomers zijn.

  Foto: Rick B. Fotografie

  Door: Jordi Huirne