Weer A t/m Z

Mist


Wat is mist?

Mist zijn kleine zwevende regendruppeltjes die vlak bij het aardoppervlakte zweven. Mist is eigenlijk een soort laaghangende wolk. Mist kan gevaarlijk zijn voor het verkeer omdat het zicht soms erg beperkt kan worden. Hoeveel het zicht beperkt wordt, hangt af van het aantal druppeltjes in de lucht.

Hoe ontstaat mist?

Mist ontstaat als de lucht vlak boven een oppervlakte afkoelt. Door de afkoeling gaat de waterdamp in de lucht langzaam over in waterdruppeltjes. Dat wordt condensatie genoemd en dat gebeurt wanneer de luchttemperatuur hetzelfde is als de dauwpuntstemperatuur. Om mist te vormen zijn ook condensatiekernen nodig, kleine vaste of vloeibare deeltjes waaraan het water zich kan hechten zodat druppeltjes ontstaan. Condensatiekernen zijn bijvoorbeeld zoutkristallen boven zee of stof in de lucht. Dat stof is soms afkomstig van industrierook of verkeer. In gebieden met vervuiling kan zich sneller mist vormen dan in schone lucht. Tijdens de jaarwisseling kunnen kruitdampen afkomstig van vuurwerk voor de nodige extra condensatiekernen zorgen om mist te vormen, of waar al mist was deze potdicht maken.

Welke soorten mist zijn er?

Er zijn verschillende soorten mist waarbij het verschil ligt in de manier van ontstaan.

Wat is het verschil tussen nevel, mist en (zeer) dichte mist?

Het verschil tussen nevel, mist en (zeer) dichte mist hangt af van hoe erg het zicht wordt beperkt. Als het zicht minder dan 10 kilometer is dan zijn de condities nevelig of heiig. Met zicht tussen 1000 en 200 meter spreken we van mist. Bij zichten tussen 200 en 50 meter is er sprake van dichte mist. En kun je minder dan 50 meter ver kijken dan is de mist zeer dicht. Vooral dichte en zeer dichte mist zijn erg gevaarlijk voor het verkeer.

Wat is het verschil tussen nevelig en heiig?

Het verschil tussen nevelig en heiig zit in de luchtvochtigheid. Als het nevelig is dan is de lucht voor 80 procent of meer gevuld met waterdamp (luchtvochtigheid van 80%) en wordt het zicht beperkt door waterdruppeltjes. Als het heiig is dan is de lucht een stuk minder vochtig en wordt het zicht beperkt door hele kleine, droge stofdeeltjes of industriële verontreinigingen. Heiigheid komt vooral voor als het zonnig en droog is en de wind uit het zuiden of oosten waait. Er wordt dan veel luchtvervuiling aangevoerd vanuit Wallonië, het Antwerpse havengebied en het Ruhrgebied.Bronnen: Weerkunde, Het Weerboekje, KNMI

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.