Weer A t/m Z

El Niño

De naam El Niño

Vissers in Peru merkten lang geleden al dat de vis in sommige jaren uitbleef en ze niets vingen. Oorzaak was het plotseling warmere water aan de kust; dit warme water is veel armer is aan voedsel. Dat gebeurde meestal rond Kerst. Vandaar de naam El Niño, wat Spaans is voor kerstkindje.

Wat is een El Niño?

Een El Niño is een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan uitstrekt. Een koelere tijd wordt La Niña (het meisje) genoemd. El Niño doet zich onregelmatig maar gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor. De gevolgen van een El Niño voor het weer zijn tot in de wijde omtrek groot. Met name de gevolgen voor temperatuur en neerslag waardoor er overvloedig regen valt in droge woestijnen en het droog is waar het normaal veel regent. Op het onderstaande kaartje is te zien dat grote delen van Azië erg droog en warm worden, en andere delen van de wereld weer natter en koeler zijn dan normaal.
De tekenen van een El Niño

De eerste tekenen van een El Niño jaar zijn het volgende:

  • De luchtdruk op zeeniveau in de omgeving van Indische Oceaan, Indonesië en Australië gaat omhoog
  • De luchtdruk neemt af boven Tahiti en de rest van het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan
  • De passaatwinden zwakken af of draaien naar het oosten
  • Warm water stijgt op aan de kust van Peru, dit zorgt voor regen in de woestijnen van Peru
  • Warm water wordt van het westen naar het oosten van de Stille Oceaan verplaatst. Dit zorgt voor veel regen in het oosten van de Grote Oceaan, waar het ‘normaal’ droog is en droogte in het normaal natte westelijke deel van de Grote Oceaan.

Bron: KNMI/Weeronline.nl

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.