Weer A t/m Z

Broeikaseffect

Wat is het broeikaseffect?

Het broeikaseffect is het globale effect van de aanwezigheid van broeikasgassen in de atmosfeer. Dit effect is vooral de regeling van de temperatuur op aarde. Zonder het broeikaseffect zou de gemiddelde temperatuur op aarde rond -18˚C in plaats van 15 ˚C zoals nu. De atmosfeer werkt als een soort broeikas. Zonnestralen komen de atmosfeer binnen en een deel daarvan raakt het aardoppervlak. Hierdoor warmt het oppervlak op en straalt infraroodstraling de atmosfeer in. Een deel van de warmte ontsnapt weer de ruimte in en een deel wordt door de broeikasgassen in de atmosfeer gehouden. Hoe meer broeikasgassen, hoe meer warmte wordt vastgehouden in de atmosfeer.


Schematisch overzicht van het Broeikaseffect

Het versterkte broeikaseffect

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer neemt langzaam iets toe, met name door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie en kolen. Die veroorzaken vooral een toename van de hoeveelheid koolstofdioxide. Dat versterkt het broeikaseffect en leidt op den duur tot een opwarming van de aarde. Doordat de oceanen ook opwarmen kunnen de hoeveelheden neerslag, wind en bewolking veranderen. De hele aarde kan hiervan de gevolgen gaan merken. In Europa zijn het zuidelijk en noordelijk deel het meest kwetsbaar.


Bron: Weeronline.nl

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.