Weer A t/m Z

Azorenhoog

Wat is het Azorenhoog?

Het Azorenhoog is een subtropisch hogedrukgebied rond de Azoren. De Azoren vormen een Portugese eilandengroep met bergachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog speelt een belangrijke rol in het overheersende luchtstromingspatroon in West-Europa. Doordat dit hogedrukgebied vrijwel permanent aanwezig is zijn de zomers in Nederland vaak warm en zonnig, maar zelden extreem heet. De winters zijn zacht, maar erg nat.

Hoe onstaat het Azorenhoog?

Het Azorenhoog bevindt zich onder de dalende tak van de Hadley circulatie. Het ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden. In de tropen bij de evenaar staat de zon hoger aan de hemel dan boven de poolgebieden. De tropen worden daardoor meer opgewarmd, waardoor de lucht bij de evenaar opstijgt. Aan weerszijde van de evenaar daalt koelere lucht. Hogedruk ontstaat door dalende lucht, die daarbij geleidelijk warmer en droger wordt.

Het hogedrukgebied bij de Azoren is van belang voor het weer in Europa. Het luchtdrukverschil tussen het Azorenhoog en de depressie bij IJsland bepaalt de sterkte van de westelijke stroming.


Azorenhoog

Bron: KNMI/Wikipedia

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.