Symptomen

Na contact met de pollen kan men neusklachten, oogklachten, mond-, keel-, en oorklachten, longklachten en huidklachten krijgen. Welke klachten je krijgt verschilt per persoon.

Hooikoorts klachten komen voor in de groeiperiode van windbestuivende planten en grassen. Grassen zijn vaak de grootste veroorzakers van klachten. De klachten die hooikoortspatiënten hebben verschillen per persoon. Sommige mensen hebben maar één klacht andere hebben een combinatie van klachten.

Als je hooikoorts hebt en als de pollen je lichaam binnen dringen, worden ze gezien als gevaarlijke stoffen. Daarom krijg je klachten. De intensiteit van de klachten is afhankelijk van de hoeveelheid pollen in de lucht.

Algemeen
Mensen die hooikoorts hebben raken sneller vermoeid. Ook hebben ze vaak last van hoofdpijn en lusteloosheid.

Neusklachten
De neusklachten lijken meestal op die van een verkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor onbedwingbare niesbuien ontstaan. Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusbrug en de ogen. Zonder behandeling kan er een voorhoofdsholteontsteking ontstaan.

Oogklachten
De oogklachten bestaan uit jeukende ogen, ook kan er een branderig gevoel optreden waardoor je veel gaat tranen. De oogleden kunnen opzwellen, het oogwit wordt rood en je kunt overgevoelig raken voor licht.

Mond-, keel-, en oorklachten
In de mond, keel en oren kan een jeukend of kriebelend gevoel zijn. Je kan ook een droog en brandend gevoel in je keel hebben.

Longklachten
Als je hooikoorts hebt kun je ook last hebben van een droge kriebelhoest. Ook kan het voorkomen dat je kortademig bent, of een piepende ademhaling hebt. Er kan zelfs astma ontstaan.

Huidklachten
Veel voorkomende huidklachten zijn onder andere een jeukende en geïrriteerde huid. Ook kan de huid rood en opgezwollen worden (netelroos).

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.