Remedie

De klachten kunnen met homeopathische middelen of medicijnen meestal goed in de hand worden gehouden. Medicijnen kunnen antihistaminica of ontstekingsremmend zijn. Desensibilisatie vergt meer moeite en aandacht.

Homeopathische middelen
Pollinosan is het homeopathische geneesmiddel van A.Vogel. Deze natuurlijke oplossing werkt snel en effectief tegen hooikoortsklachten, zowel preventief als acuut. Het middel mag bovendien langdurig worden gebruikt.

Antihistaminica
Bij een allergische reactie komt histamine vrij zoals aangegeven in “Wat is het”, hierdoor treden er klachten op. Antihistaminica zorgen dat de werking van histamine wordt geremd, waardoor de klachten verminderen. Deze medicijnen kunnen voor verschillende allergieën worden gebruikt, niet alleen hooikoorts.

Antihistaminica zijn meestal in de vorm van tabletten of siroop. Bekende merken zijn: Aerius, Xyzal en Zyrtec. Deze medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat ze extra slaperigheid veroorzaken. Naast tabletten en siroop, zijn antihistaminica ook in de vorm van neusspray en oogdruppels verkrijgbaar. Stofnaam azelastine (merknaam Allergodil), maar ook levocabastine (merknaam Livocab). De meeste antihistaminica zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Overige medicijnen
Ook kunnen er andere medicijnen worden gebruikt om de klachten van hooikoorts te bestrijden. Veel van deze medicijnen zijn ontstekingsremmend en worden vooral plaatselijk toegediend, meestal in de vorm van neusspray of oogdruppels. Bekende merken hiervan zijn: Flixonase, Nasonex, Opticrom en Vividrin.

Desensibilisatie
Bij ernstige gevallen wordt veel vaker een andere behandelingsmethode toegepast. Desensibilisatie ofwel immunotherapie kan gebruikt worden bij mensen met hooikoorts, maar ook bij mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, insectensteken en soms katten en honden. Het doel van de kuur is het afweersysteem minder gevoelig te maken tegen allergenen van buitenaf.

De kuur begint altijd met een instelfase, de patiënt krijgt wekelijks een injectie en de dosering wordt langzaam opgebouwd. Na de instelfase begint de onderhoudfase, hierbij wordt maar eens in vier weken de hoogste dosering toegediend. De injectiekuur moet altijd worden uitgevoerd onder toezicht van een arts, omdat er gevaarlijke bijwerkingen kunnen zijn.

In plaats van een injectiekuur kan ook gekozen worden voor een druppelkuur. Hierbij wordt in plaats van een injectie in de arm of been, een druppel onder de tong gelegd. Deze kuur kan thuis worden uitgevoerd.

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.