Sneller groeiende bomen leven korter, effect op klimaatcrisis weg

09 september 2020, 15:27

Buitenland
de797adc-anp-418379008-1-1240x600
de797adc-anp-418379008-1-1240x600
de797adc-anp-418379008-1-1240x600

Wetenschappers hebben ontdekt dat bomen die door de opwarming van de aarde sneller groeien, een kortere levensduur hebben. Hierdoor gaat hun effect op de klimaatcrisis weg, waardoor er geen bijdrage geleverd kan worden aan het klimaat door deze bomen.

Bomen groeien sneller onder warmere omstandigheden, en dit zou als een natuurlijke rem op de opwarming van de aarde moeten werken, aangezien ze tijdens de groei meer kooldioxide uit de lucht opnemen en opslaan. Maar een nieuwe studie doet twijfels rijzen over deze gunstige cyclus: onderzoekers constateerden dat hoe sneller bomen groeien, hoe eerder ze afsterven – en daarom stoppen met het opslaan van koolstof.

Van sommige snelgroeiende bomen, waaronder naaldboomsoorten in koude streken, is al lang bekend dat ze een kortere levensduur hebben. Maar wat niet bekend was, is de impact van warmere omstandigheden die de groei kunnen stimuleren naarmate de opwarming van de aarde versnelt. Een internationaal team van onderzoekers, dat hun werk dinsdag publiceerde in het tijdschrift Nature Communications, heeft ontdekt dat de relatie tussen snellere groei en kortere levensduur goed lijkt te blijven tussen boomsoorten en breedtegraden.

Analyse van bomen

Roel Brienen, universitair hoofddocent geografie aan de Universiteit van Leeds vertelt aan The Guardian: “We zijn begonnen met een wereldwijde analyse en waren verrast om te ontdekken dat deze compromissen ongelooflijk vaak voorkomen. Het kwam voor bij bijna alle soorten die we hebben bekeken, inclusief tropische bomen. ”

Bomen die sneller groeien onder warmere omstandigheden bereiken eerder hun maximale grootte, en dat lijkt hun kans op overlijden te vergroten. Bomen die sneller groeien, zijn mogelijk ook kwetsbaarder voor factoren als droogte, ziekten en plagen. Als bomen doodgaan, geven ze geleidelijk hun opgeslagen koolstof op, in de vorm van methaan, een broeikasgas .

Bomen laten groeien en bestaande bossen behouden is een van de belangrijkste manieren om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Maar verschillende studies zetten vraagtekens bij het vermogen van wereldwijde bossen om als koolstofputten te fungeren naarmate het klimaat verandert. Uit een eerder gepubliceerde studie bleek dat tropische bossen hun vermogen om koolstof op te slaan aan het verliezen zijn. Ook worden de bossen wereldwijd steeds kleiner en jonger.

Lees ook: vaker ernstige droogte door klimaatverandering.

Foto: ANP / EPA / PHILIPP GUELLAND

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven